Небето над Бейрут придоби много странен цвят, което може да показва, че нова опасност очаква жителите на града, възникнала в резултат на невероятно силната експлозия, причинила непоправими щети на града.

На 4 август в едно от пристанищата в Бейрут, който е столица на Ливан, избухна невероятно мощна експлозия. В резултат на това загинаха над сто души, а огромен брой бяха сериозно ранени. Освен това експлозията разруши много къщи. Повече от четвърт милион души останаха без дом.
Експертите казаха, че тази експлозия е била най-мощната в цялото съществуване на Бейрут. Капацитетът й бил приблизително 1000-1500 тона еквивалент на TNT. Както беше отбелязано, тази цифра е около една десета от мощността на атомната бомба, която беше хвърлена от американците върху Хирошима. Струва си да се отбележи, че експлозията е била толкова силна, че афтършокове се усетиха дори в Кипър, който се намира на 160 километра от Ливан.

В същото време хората в Ливан трябва да се подготвят за нова опасност. На 6 август, много рано сутринта, небето над Бейрут придоби странно ярко оранжев цвят. Според Никълъс Ное жителите на Бейрут могат да бъдат изложени на опасни химикали.

Както отбелязват експертите след проучване на мястото на експлозията, в пристанището е избухнала около 2750 тона амониева селитра. В резултат на това в атмосферата могат да попаднат опасни токсични газове в огромни количества. Най-вече амонякът и азотните окиси се издигат във въздуха. Ако в близко бъдеще падне дори лек дъжд, това ще нанесе още повече щети на града.

Превод: БЛИЦ