Калифорнийски регулаторен орган обяви фалита на Silicon Valley Bank (SVB) - 16-ата по големина банка в САЩ, предават световните информационни агенции. 

Кредитната институция е ориентирана към стартиращи предприятия. В края на 2022 г. 89% от депозитите ѝ - около 175 млрд. долара, не са били застраховани.

След като една от най-големите банки в САЩ - "Силикон вели банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB) бе поставена под контрола на синдици в Калифорния късно вечерта в петък, Федералната служба за защита на депозитите в САЩ (FDIC) обави, че ще раздаде на депозантите гарантираните депозити, които са в размер до 250 000 долара.

Това е вторият по големина фалит на финансова институция в САЩ и първи с подобни размери след финансовата криза, позната като "Голямата рецесия", започнала през 2008 г., след фалита на "Леман Брадърс" (Lehman Brothers) нa 15 септември същата година, пише в свой анализ БТА.

Фалитът на SVB е най-големият от кризата през 2008 г. насам, като банката стана втората по големина фалирала банка в историята на САЩ след Washington Mutual Bank, допълва Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС.

Според американски медии съдбата на незастрахованите депозити все още не е решена. Компании, като производителя на видеоигри Roblox Corp и производителя на мрежови мултимедийни плейъри Roku Inc, вече са обявили депозити за стотици милиони долари в SVB.

SVB беше поета от Федералната комисия за застраховане на депозитите. Капиталовият остатък ще бъде използван за изплащане на обезщетения на вложителите и за погасяване на задълженията към кредиторите.

Според Белия дом министърът на финансите Джанет Йелън "следи отблизо ситуацията". Председателят на Съвета на икономическите съветници към Белия дом Сесилия Роуз заяви, че банковата система на САЩ "сега е коренно различна от тази преди 10 години".

Всичко това се случва на фона на публикации във специализираните издания в САЩ, в които се посочва, че през последните дни банката е била подложена на интензивно теглене на депозити от стартиращи компании след появила се информация за финансовото й състояние, като за кратко време са прехвърлени в други банки. Голяма част от комуникацията, че нещо не е наред с Ес Ви Би e била разпространявана в "Туитър", както и в затворени групи в други приложения.

Интересен въпрос е дали банката просто не е могла да изчака дълговите й инструменти да достигнат матуритет, но тук се крие и истинският проблем - би могла да го направи, ако не е била принудена да продава заради липса на ликвидност, която явно е била налице или непосредствено е предстояла.

Макар и извършваща предимно специфична дейност по подкрепа на стартиращи компании, Ес Ви Би е 16-а по размер на активите в САЩ и е кредитна институция, каквито са големите играчи от Уолстрийт, Лондонското сити и западноевропейските столици.

След новината, че Ес Ви Би търси 2,25 млрд. долара свеж капитал под формата на акции и конвертируеми облигации, акциите на редица водещи банки поевтиняха.

Германската "Дойче Банк" (Deutsche Bank) понесе срив от почти 8 на сто веднага след като Ес Ви Би обяви, че търси капитал чрез продажба на нови акции и други инструменти, книжата на британската Ейч Ес Би Си (HSBC) се обезцениха с около 4,5 на сто, в САЩ тези на "Джей Пи Морган Чейс" (JP Morgan Chase) изгубиха 5,4 на сто, на "Ситигруп" (Citigroup) - над 4 процента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук