Русия и Китай имат различни гледни точки, идеология, стратегия, но те имат общ противник и това насърчава сътрудничеството между тях, пише политологът Франц-Стефан Гади в статията си за „Стратфор”.


Съюзът им напомня на Антантата, която се е развила в началото на 20 век. между Франция и Великобритания и им помогна да преодолеят Германия, пише "Поглед инфо".

Тази година Китай изпрати 1600 хиляди свои войници, самолети, танкове и други оръжия за участие в ученията на в Русия „Център-2019”. Политологът Франц-Стефан Гади пише в статията си за „Стратфор”, че това е поредният сигнал, който говори за това как стават тесни отношения между Москва и Пекин.

В тези учения участваха широк кръг държави от ШОС и ОДКБ: Индия, Пакистан, Киргизстан, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан.

Тяхната цел беше да работят в антитерористични операции, но в същото време те бяха ангажирани с отблъскване на въздушни атаки и въоръжени атаки в югозападната част на Русия. Така авторът заключава, че Русия и Китай тренират как да действат в случай на нападение от страна на враг.

 Освен това той вярва, че Русия и Китай могат бавно да се придвижат към съюз, следвайки примера на Антантата през 1904 г. между Англия и Франция. По същия начин Москва и Пекин нямат никакви договори за взаимна защита, но те стават все по-близки пред общия враг. 

А националната стратегия на САЩ гласи, че Русия и Китай застрашават американските интереси и стават много по-близки един до друг, отколкото през изминалия половин век.

Както отбелязва авторът на статията: двустранната търговия за първи път надхвърли 100 милиарда долара през 2017 г., а Русия е най-големият доставчик на енергоносители за Китай. 

Китайската икономика обаче е почти осем пъти по-голяма от руската и расте по-бързо. Новият път на коприната подкопава Руския Евразийски икономически съюз. Китай, според автора на статията, възнамерява да насели руския Далечен Изток.

Експертът е сигурен, че това неравенство не може да доведе до търкания, освен ако Русия не се съгласи да играе ролята на младши партньор. 

Но противопоставянето на САЩ ги кара да забравят за антагонизма. Още през 2001 г. Русия и Китай сключиха споразумение за добросъседство, а през 2018 г. - декларация за стратегическо сътрудничество.

През 2017 г. те подписаха тригодишна пътна карта за военното сътрудничество и скоро ще приемат нов план. Китай предполага, че сътрудничеството му с Русия играе важна роля за поддържане на глобалната стабилност.

И това стратегическо партньорство стана ясно видимо по време на съвместния полет на техните самолети в Японското море.

 Русия и Китай винаги са настоявали, че не са съюзници, а партньори. И ограниченията на това партньорство са видими, например, във факта, че никоя държава не иска да подкрепи друга за сметка на нейната сигурност.

И двете държави все още се виждат като заплаха. Въпреки това, Русия обяви, че помага на Китай да изгради система за ранно предупреждение за балистични ракети. 

И в това авторът на статията отново вижда сходството на съюза между Русия и Китай с Антантата. Франция и Великобритания са във война и дълго време се сражават, но в лицето на Германия успяват да забравят за това и да сключат мир.

Така е и тук: един враг, въпреки липсата на обща визия, стратегически план и същите национални интереси, може да е достатъчен за формиране на действителен съюз, заключава Франц-Стефан Гади в статията си за „Стратфор”.

Превод: В.Сергеев