Подполковник Дмитрий Шумаков, командир на зенитно-ракетен батальон на ВВС на Украйна, беше удостоен със званието Герой на Украйна. Под негово ръководство военните свалят шест ракети "Калибър" за три минути. Той е разказал за подвига на своята дивизия, съобщава "УНИАН".

От началото на войната дивизията, командвана от подполковник Шумаков, вече е унищожила 30 вражески въздушни цели. Има обаче един подвиг, който наистина показва най-високото ниво на професионализъм на военните.

Дивизията на Шумаков отблъсква масирана ракетна атака. Врагът изстрелва седем крилати ракети "Калибър" и само за три минути украинските военни свалят шест от тях. 

"Случи се така, че вражеските "Калибър" рязко смениха посоката си и шест цели се оказаха в зоната на поразяване на нашата дивизия. Беше неочаквано, но всички се включиха, координираха се и работиха професионално.

- Всичко се случи буквално за 2-3 минути. Когато разбрахме, че това е бил масиран удар и благодарение на Бога успяхме да го отблъснем без жертви и загуби, че всичко се е получило както трябва - тези емоции са се запечатали в паметта", казва Шумаков.

Той добавя, че ефективната работа на батальона вече е призната на високо ниво. Военните са получили държавни награди и отличия от президента на Украйна. Хората не са забравени, подчертава Шумаков.

Руските въоръжени сили са нанесли удари по девет командни пункта на няколко бригади на украинските въоръжени сили в Донецката народна република, Херсонска област и край Николаев. Това е съобщил генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален говорител на руското Министерство на отбраната, информират световните издания.

"Бяха поразени девет контролни пункта, сред които на 46-а авиомобилна бригада край селището Белая Криница в Херсонска област, 56-а моторизирана пехотна бригада край Яснобродовка в Донецката народна република и 28-а моторизирана пехотна бригада на ВСУ край Николаев", казва Конашенков.

Официалният говорител на руското Министерство на отбраната е заявил също, че военнослужещите от украинските въоръжени сили продължават масово да дезертират поради тежки загуби и недостиг на боеприпаси.

Генерал-лейтенант Игор Конашенков е разказал за случаите на напускане на позиции в районите на Соледар и Маринка.

"В Соледар, в хода на действията за попълване на състава на 10-а планинска щурмова бригада на ВСУ, повече от една трета от мобилизираните граждани доброволно са напуснали подразделенията, бягайки в неизвестна посока. Личният състав на бригадата остава под 50 процента поради големите загуби", каза той.

Също така, според Конашенков, повече от половината военнослужещи от 3-ти батальон на 66-та механизирана бригада на ВСУ край Маринка (ДНР) доброволно са напуснали района на бойните действия. Това се дължи на тежки загуби и недостиг на боеприпаси.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук