Войната ще продължи може би още три години и мобилизацията ще се засили, заяви бившият съветник на президента Алексей Арестович.

Той каза това каза той в интервю за журналиста Василий Голованов, съобщава "УНИАН". Според Арестович държавата ще принуди работодателите да регистрират всички мъже във военните служби.

"Много, ако не всички, ще трябва да отидат. Единственият въпрос е времето - дали ще се случи сега или след шест месеца. Не се знае колко дълго ще продължи войната. Ами ако са още три години? Така че, повярвайте ми, всички мъже ще бъдат там“, казва Арестович.

Той добавя, че са необходими нови хора в украинските въоръжени сили за щурмова пехота. Според него, преди година в Украйна 3,5 милиона мъже не са били регистрирани във военните служби. Затова държавата ще направи всичко, за да ги намери.

Бивш руски военен пилот и известен блогър публикува съобщение в своя Telegram канал Fighterbomber, в което предлага на украинските военни сума от 1 милион долара за отвличането на изтребител F-16, съобщават световните издания.

Според Иля Туманов плащането ще се извършва "веднага на пистата след кацане".

„Мои добри приятели ме помолиха да ви съобща следната информация: изключително за лични цели ще закупя самолет F-16 в летателна годност, във всякаква модификация. Плащане в брой, веднага на пистата след кацане - 1 000 000 $ (един милион долара).

- Ако има интересни допълнения - сумата ще бъде увеличена. Ще съдействам за прехвърлянето, получаването на гражданство на Руската федерация за превозвача и семейството му, както и за по-нататъшното му наемане на работа“, се казва в съобщението.

Съобщението се появи на фона на информациите, че първите изтребители F-16 ще бъдат предадени на украинските ВВС преди третото десетдневие на декември.

Руските сили направиха нови опити за атаки край Северни и Мариинка в Донецка област, но украинската армия успешно ги е отблъснала.

В момента оперативната обстановка в източната и южната част на Украйна остава тежка. През денонощието са станали 20 бойни сблъсъка с противника, съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от "УНИАН".

В Авдеевско направление в рамките на денонощие украинските части успешно са отблъснали противникови атаки в района на югоизток от Северни в Донецка област, както и 9 противникови атаки в района на Мариинка в Донецка област.

Освен това в Бахмутско направление украинските сили продължават твърдо да удържат отбраната.

На другите направления руснаците продължават да обстрелват с артилерия, минохвъргачки, самолети и дронове не само позициите на украинските военни, но и населени места на фронтовата линия.

В същото време, според Генералния щаб, украинската армия продължава настъпателно-щурмови действия в Мелитополско и Бахмутско направления.

Там украинските въоръжени сили нанасят загуби на руските войски в жива сила и техника, а също така изтощават противника по цялата фронтова линия.

Украинската служба за сигурност нанесе удар с дрон върху електрическа подстанция в село Снагост, Курска област, оставяйки без електричество седем населени места в региона, информира "УНИАН", позовавайки се на информирани източници в СБУ.

Както отбелязват източниците на агенцията, ударът е доказателство, че специалните операции на СБУ излизат на ново ниво. Показани са и снимки, запечатали удара.

"Руснаците трябва да разберат, че ако продължат да атакуват украински енергийни съоръжения, ще получат твърд отговор на това. Нашите ресурси ни позволяват да направим това", подчертават източниците.

„Затова наистина искаме руснаците сами да усетят какво е "блекаут", липса на електричество, графици за спиране и търсене на генератори“, казват още те.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук