Белият дом коментира предоставянето на Украйна на допълнителни системи Patriot, обучението на украински пилоти на изтребители F-16 и готовността на въоръжените сили на Украйна за контранастъпление.

Според координатора на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, предоставянето на изтребители F-16 на Украйна ще бъде една от основните теми в преговорите между президента на САЩ Джо Байдън и датския премиер Мете Фредериксен, съобщава "Гласът на Америка", цитиран от "УНИАН".

В същото време Кърби е отказал да коментира началото на украинското контранастъпление, но отбелязва, че САЩ са предоставили на въоръжените сили всичко необходимо за започване на операцията.

"Това, което мога да коментирам, е колко усилено работим, за да сме сигурни, че те са готови. Независимо дали контранастъплението ще започне сега, или скоро, или когато те решат сами - президентът е убеден, че сме направили всичко възможно през последните почти 7 месеца, за да имат цялото необходимо оборудване, обучение и възможности за постигане на успех“, коментира Кърби.

Той също така отказва да коментира дали САЩ ще предоставят на Киев допълнителни системи Patriot, но отбелязва, че ПВО е приоритет сред списъка с оръжия.

„...Що се отнася до системите Patriot, има малко от тях, както в нашите складове, така и в складовете на страните, които са ги закупили. Но няма да коментирам предварително. Противовъздушната отбрана е приоритет и ние знаем колко добре са се представили Patriot системите в Украйна“, казва Кърби.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е коментирал събитията по фронтовете в Украйна на 4-6 юни, съобщават световните издания.

„В рамките на три дни украинските власти започнаха отдавна обещаваното настъпление в различни участъци на фронта, съсредоточавайки за целта голямо количество техника и жива сила.

- На 4 юни силите на 23-та и 31-ва механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна направиха опит за настъпление в пет направления. Противникът не постигна успех на нито един от тях, претърпя значителни загуби: 300 военнослужещи, 16 танка, 26 бойни бронирани машини, 14 автомобила", казва Шойгу.

Според него, на 5 юни ВСУ прави опит за настъпление в седем направления със силите на пет бригади, но те са спрени и украинските части претърпяват още по-значителни загуби.

"Загубите на Въоръжените сили на Украйна възлизат на повече от 1600 военнослужещи, 28 танка, включително 8 Leopard и 3 колесни танка AMX-10, 136 единици друга военна техника, включително 79 чуждестранни.

- В боевете най-много се отличиха руските части от 433-ти мотострелкови полк от 127-ма мотострелкова дивизия, 37-ма и 60-та мотострелкови бригади. 3-та рота от 37-ма мотострелкова бригада под командването на Желанов и командира на 1-ви батальон на бригадата Положенцев показаха особен героизъм в битките.

- За три дни бойни действия по всички направления загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на 3715 военнослужещи, 52 танка, 207 бронирани машини, 134 автомобила, пет самолета, два хеликоптера", заявява още Шойгу.

Русия вече предаде на Беларус няколко зенитно-ракетни системи С-400 с голям и среден обсег на действие. Един от тях е разположен в района на Минск, според информацията на "Беларуски Гаюн", цитирана от "УНИАН".

Министърът на отбраната Виктора Хренин е посетил мястото, където е инсталирана зенитно-ракетната система С-400 и „оцени процеса на подготовка на подразделението за приемане на бойно дежурство, включително способността на личния състав да изпълнява задачи по предназначение, както и готовността на въоръжението и военната техника“.

Журналистите са анализирали снимките и видеозаписите, публикувани от Министерството на отбраната на Беларус след посещението, и са установили, че той е поставен в Минска област.

„Анализът на снимките и видеозаписите, публикувани от Министерството на отбраната на Република Беларус, показа, че днес Хренин е посетил местонахождението на 6-ти зенитно-ракетен дивизион от 15-та зенитно-ракетна бригада, разположен в околностите на село Дуброво ( Смолевичски район, Минска област).

- Комплектът системи за противовъздушна отбрана С-400, получени от Руската федерация, е на въоръжение и получен именно от 6-и дивизион на 15-та бригада.

Село Дуброво се намира северозападно от Минск, на 260 километра от украинската граница.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук