Украинските сили продължават провеждането на контранастъпателни операции на източния и южния фронт. По-специално в Мелитополско и Бахмутско направления украинските бойци постепенно отвоюват територия, като затвърдяват положението си на достигнатите линии.

Това се казва в сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от украинското издание "Фокус".

„Украинските сили продължават провеждането на настъпателна операция в Мелитополското направление, като нанасят загуби на противниковите войски в жива сила и техника, продължават да се закрепват на заеманите рубежи и изтощават противника“, се казва в съобщението.

Според информацията, през последните 7 дни линията на фронта се е променила близо до село Новопрокоповка, Запорожка област, където в резултат на успешни действия украинските части са успели да достигнат покрайнините на селото.

В същото време противникът в този участък на фронта се опитва да възстанови загубената позиция в районите на Новодаровка и Вербовая, но без успех.

Динамика се наблюдава и в Бахмутско направление. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руските сили са се активизирали и са се опитали да си върнат загубените позиции в района на Андреевка в Донецка област, но всички опити са били неуспешни.

Също така действията на руските сили в района на Авдеевка и Маринка не са успешни - ВСУ са отблъснали всичките 11 противникови атаки.

Генералният щаб също така отбелязва работата на украинските пилоти и частите на ракетните войски на Въоръжените сили на Украйна.

"През изминалото денонощие авиацията на украинските сили нанесоха 13 удара по райони на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника на противника.

- Подразделенията на ракетните войски поразиха зенитно-ракетен комплекс, център за управление, склад за боеприпаси и 16 артилерийски установки на противника“, съобщиха от ведомството.

Руските сили рисуват самолети на военното летище в Енгелс, а също така ги покриват с гуми, тъй като то не е достатъчно защитено от системи за противовъздушна отбрана, съобщава "УНИАН", позовававайки се на запознат източник.

Така два комплекса "Панцир" са разпределени за защита на бомбардировачи Ту-95 и Ту-160 във въздушната база в района на Саратов. Отбелязва се, че има сериозен недостиг на такива системи в руската армия.

Именно те повече или по-малко задоволително са се доказали в областта на откриването и унищожаването на дронове. Според информацията, няма необходимото количество комплекси за защита на летището в Енгелс.

Нещо много странно и невиждано се появи по руските военни летища СНИМКИ

Комплексите "Панцир" дежурят на летището на смени, но това не е достатъчно, казва източникът. Ето защо руснаците са решили да „защитят“ самолетите по този начин.

Украинските сили съобщиха за ударите по руските позиции през последното денонощие. По-специално, авиацията е нанесла 11 удара по райони, където са съсредоточени личен състав, въоръжение и военна техника на противника, както и един удар по зенитно-ракетен комплекс на противника.

Това се съобщава в оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, информира "УНИАН". Освен това подразделенията на украинските ракетни войски поразиха 2 района на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника, команден пункт и 2 артилерийски средства на противника.

На свой ред руските сили нанесоха нов удар срещу Украйна със 7 ударни дрона от типа „Шахед-136/131“ от югоизточна посока. Силите и средствата за ПВО унищожиха 4 безпилотни апарата на противника.

„Общо противникът е нанесъл 5 ракетни и 39 въздушни удара, нанесъл е 20 удара с реактивни системи за залпов огън по позиции на нашите войски и населени места“, се казва в информацията от Генералния щаб на ВСУ.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук