Нова масирана атака на Русия срещу Украйна е възможна по всяко време, като за руската армия няма значение дали е ден или нощ.

Два вражески ракетоносача са под вода и това затруднява откриването на изстрелванията, затова е необходимо много добросъвестно отношение към въздушната тревога, заявила е Наталия Хуменюк, ръководител на пресцентъра на оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна, цитирана от "УНИАН".

Хуменюк е добавила, че вражеската авиация също е активна и се наблюдава.

"Там (в морето - бел. ред.) има 21 кораба, сред които четири ракетоносача за "Калибър", а това са 24 ракети.

- Тъй като два от самолетоносачите се намират под вода, това затруднява откриването на изстрелването на ракети, затова към въздушните тревоги трябва да се подхожда много съвестно", предупреждава Хуменюк.

Бойците от отрядите "Ахмат-Крепост" и "Ахмат-Грозни" продължават да провеждат операции по "прочистване" на освободените територии на Запорожка област, съобщава ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров.

"Този път бойците от "Ахмат-Крепост" и Ахмат-Грозни действаха възможно най-ефективно в село Каменка-Днепровска", пише чеченският лидер в Telegram и публикува кадри от процеса.

 

Кадиров отбелязва, че "нашите момчета действат внимателно и бързо" - така се свеждат до минимум щетите за гражданската инфраструктура и се избягват жертви сред руските въоръжени сили.

При пристигането си на мястото бойците извършват проверка, като предварително блокират всички възможни маршрути за отстъпление на ВСУ. Ако бъде открит противник, руските войници пристъпват към ликвидиране.

Нещо повече, както подчертава ръководителят на Чечения, високото ниво на подготовка им позволява да правят това "за броени минути".

Руските сили са увеличили броя на корабите, които носят бойно дежурство в Черно море, от 18 на 21. 

"В Черно море на бойно дежурство са 21 вражески кораба, от които 4 са носители на крилати ракети "Калибър", общо 24 ракети; ... В Средиземно море - 9 вражески кораба, включително 5 носителя на крилати ракети "Калибър", общо 76 ракети", се казва в изявление на Военноморските сили на Украйна, цитирано от "УНИАН".

Съобщава се също, че руската армия продължава да държи два кораба в Азовско море на бойно дежурство, за да контролира морските комуникации.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук