Военният експерт Олег Жданов назова възможни начини за освобождаване на бойците от Азов, които са пленени от руските нашественици.

Той говори за това в канала си в YouTube.

Той смята, че има няколко варианта за освобождаването на украинските военнопленници, пише УНИАН.

„Голяма размяна. За да направим това, трябва да започнем контранастъпление, за да вземем в плен голям брой руски войници. Тогава да, голяма размяна, да речем, един от нашите войници срещу няколко руски войници. Това също може да бъде контранастъпление на нашите войски, тъй като от фронтовата линия до Еленовка, където те се държат, остават само няколко десетки километра. И третият вариант е, че това може да е някаква спецоперация", каза експертът.

Според Жданов сега Русия прави всичко възможно да не даде на Украйна "Азов".

„Ще им организират процес в Мариупол, за да ги обвинят в тероризъм, макар че какъв тероризъм може да бъде. Първо, те са бойци, те са членове на редовните въоръжени сили на страната, те са длъжностни лица. Един войник не може да бъде обвинен в извършване на престъпления, ако "не съм го извършил лично. Той изпълняваше заповеди, той е под клетва пред страната си. Русия върши чиста дивотия", каза той.

Експертът също така припомни, че по време на „Дебалцевската операция“ батальонът „Азов“ изтласка руските войски от Мариупол и зае населено място, което осигуряваше доста голямо разстояние от фронтовата линия.

"И сега трябва да си отмъщават за това? За това, че защитиха страната си, дома си, семейството си? Ние разбираме какво е Руската федерация. Това наистина не е държава, това е някаква банда", каза Жданов.

Както УНИАН съобщи по-рано, градският съвет на Мариупол обяви, че окупаторите инсталират клетки за демонстрационен „процес“ в градската филхармония. Това потвърди лидерът на "ДНР" Денис Пушилин.

Както е известно, повече от 2500 войници от Азовстал може да са в руски плен.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов остават на постовете си единствено, за да предотвратят дискредитирането на висшето военно-политическо ръководство на Русия. Това съобщи на брифинг заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб Алексей Громов.

Според него продължават репресивните мерки във висшия военен и офицерски корпус на Русия поради провала на стратегическите планове за Украйна.

Шойгу и Герасимов остаются на должностях формально. В Генштабе сообщили о репрессиях в РФ - Фото

„Според съобщенията Сергей Шойгу и Валерий Герасимов остават на длъжностите си единствено, за да предотвратят дискредитирането на висшето военно-политическо ръководство на Руската федерация. Около 30-40% от генералите и офицерите, участвали в планирането на войната срещу Украйна, са били отстранени от длъжност и са разследвани“, каза Громов.

Той отбеляза, че предвид експлозиите на летищата в Саки и Зябровка се очакват нови кадрови решения по отношение на ръководството на руската армия, пише ЛIГА.НОВИНИ.

В края на март беше съобщено, че напрежението нараства между руския диктатор Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу на фона на руската война срещу Украйна.

Решението за нападение над Украйна беше взето от Владимир Путин в близък кръг от така наречените „ястреби“, сред които бяха Сергей Шойгу, Валерий Герасимов и секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев.

Ръководителят на ГУР Кирил Буданов заяви, че почти всички планове на Руската федерация са известни на Украйна, а в руското ръководство само Путин и Шойгу са за продължаване на войната.

В района на Харков днес бяха унищожени две крилати ракети "Калибър", изстреляни от руските окупатори от Черно море.

Това съобщиха във Фейсбук от командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

РФ провела по Харьковщине крылатые ракеты / Минобороны Российской Федерации / Facebook

„На 11 август около 13:30 зенитно-ракетни подразделения на ВВС на Въоръжените сили на Украйна унищожиха две крилати ракети „Калибър“, изстреляни от Черно море“, се казва в съобщението.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 10 август представител на оперативното командване на "Пивден" Владислав Назаров заяви, че два надводни кораба заплашват Украйна с 16 ракети тип "Калибър" в Черно море.

Той отбеляза, че в Черно море започва буря, така че 10 кораба и катери на вражеския флот все повече се притискат към брега на Крим в отдалечени райони.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук