Нашествениците се приближават до Славянск, градът е станал фронтова линия. Това съобщи кметът на Славянск Вадим Лях за украинската  тв Еспресо.


„Градът вече стана фронтова линия. Сега е много важно да се евакуират колкото се може повече хора. След вчерашния обстрел хората започнаха да напускат града по-активно", каза той.

По думите му фронтовата линия край града отдавна не се е променяла.

„Например, ако вземем обстрела вчера, 40 къщи бяха разрушени. Девететажната сграда беше частично разрушена. Винаги е жалко за погубените  човешки животи, така че винаги призовавам хората да се евакуират“, добави Лях.

Кметът каза колко далеч от града в различни посоки са руските войски.

„Ако поемем в посока Лиман към Райгородок, това са 7-10 км, ако поемем в посока Изюм, Долина, това са 30 км. Ако посоката на Святогорск е до 20 км. Артилерията вече бие по града - врагът има такава възможност. Но къде ще бъде основният удар, ми е трудно да кажа", обобщи кметът .

Операторът на Известия Фьодор Болдирев засне последствията от артилерийския обстрел на от Въоръжените сили на Украйна на пазара в Донецк. На кадрите се вижда как от удара сергиите се запалват със светкавична скорост.


Последствията от удара на снарядите по пазара в Донецк са снимани  от дрон. Огънят започнал да се разпространява с много висока скорост. Буквално за секунди черен и лютив дим затулил небето над пазара.
Според местните  власти ВСУ са изстреляли най-малко 300 снаряда в понеделник по граждански обекти в Донецк.  

 

Информацията на The Economist, че въоръжените сили на Украйна уж са стигнали  „на около километър от покрайнините на Херсон“, не отговаря на истината. Това съобщи на брифинг говорителят на оперативното командване "Юг" Наталия Гуменюк.

Според нея тази информация не отговаря на истината и дезориентира украинците, в частност местното население.

"Всякакви анализатори, депутати, други политически и просто активни фигури в момента само вредят с подобни изявления и разкриването на такава информация. Такава информация вреди не само на военната операция, но и в крайна сметка на имиджа на тези, които я заявяват. “, каза Гуменюк.

В същото време тя отбеляза, че въоръжените сили на Украйна „настъпват по особен начин, бавно, но сигурно, запазвайки тишина“.

„Това, което освобождаваме, първо го прочистваме и след това провъзгласяваме“, подчерта тя.

Припомняме, че британското списание The Economist публикува статия за ситуацията в южната посока, където цитира думите на предполагаем офицер от украинското военно разузнаване, че „предните части вече са в обсега на снайперисти, на около километър от Чернобаевка, предградие на Херсон“.

Руските подразделения, които са участвали в активни бойни действия в Украйна, трябва да си починат и да възстановят своите бойни сили. 

Това заповяда президентът Владимир Путин след доклада на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за освобождаването на ЛНР. По-конкретно, става дума за бойците от групировките „Юг” и „Център”, които постигнаха успехи в Луганското направление.

Президентът Путин допълни в заповедта, че войсковите групировки "Изток" и "Запад" да продължат да изпълняват задачите по утвърдения план. 

„Частите, участвали в активни бойни действия и постигнали успехи, победи в Луганското направление, разбира се, трябва да си починат, да повишат бойните си способности. А другите военни формирования, включително групировките „Изток“ и „Запад“, трябва да изпълняват задачите си по предварително одобрен план и единна концепция“, каза държавният глава.

Президентът също така изрази надежда, че тези бойци ще постигат успехи в бъдеще, "както досега в Луганското направление".

Путин подписа и указ за удостояване със званието Герой на Русия на командващия на групиловката „Център“ генерал Александър Лапин и заместник-командващия 8-ма армия на Южния военен окръг генерал Еседула Абачев, отличили се по време на бойните действия. освобождение на ЛНР.