Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че една пета от подразделенията на руските въоръжени сили, участващи във военните действия в Украйна, са разбити, пише ЛIГА. НОВИНИ. 

Залужни съобщи това в телефонен разговор с началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили.

„По време на днешния телефонен разговор още веднъж проверихме оценките за загубите на руснаците в тази война. Отбелязваме, че противникът понася значителни загуби, преди всичко в жива сила – една пета от подразделенията на руските въоръжени сили, участващи в бойните действия в Украйна е победена", потвърди Залужни.

Украйна благодари на държавите, пратили оръжие. Сред тях и България (видео)  | Glasove.com

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна информира американския си колега за оперативната обстановка и по-специално подчерта, че днес продължават активните бойни действия на фронта от 1300 км.

„Наистина трябва да увеличим артилерийския огън – отново се обърнах към нашите партньори с това“, каза Залужни.

На 18 юли главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че благодарение на HIMARS ситуацията на фронта е стабилизирана.

На 29 юли Залужни обеща да отмъсти на Русия за всеки убит или осакатен украинец.

На 12 август Ермак и Залужни се обаждат на висши американски служители. На дневен ред - начини за доставка на оръжие.

Нашествениците овладяха изцяло селището Пески в Донецката народна република. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от агенциите.

„В резултат на настъпателните действия на съюзническите сили селището Пески на Донецката народна република беше напълно освободено“, каза той по време на брифинг.

Ден преди това, на 12 август, ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че руските войски напълно контролират ситуацията в Пески. В едно от подразделенията участва Муслим Алхазуров, носител на орден Кадиров, който има опит в освобождаването на Мариупол и други населени места на народните републики.

Във войната между Русия и Украйна тази година не трябва да се очакват очевидни успехи от една от противоборстващите страни.

Това заяви шефът на британското военно разузнаване Джим Хокенхъл в интервю за Би Би Си, цитиран от УНИАН.

Хокенхалл дал прогноз относительно дальнейшего развития событий в войне РФ против Украины \ facebook.com/GeneralStaff.ua

В интервю той си припомни какво е правил точно преди началото на руската инвазия в Украйна и непосредствено след това. Той отбеляза, че на 23 февруари е работил до късно вечерта. В полунощ се прибрах с колело и си легнах около 01:00. Час по-късно той бил събуден от телефонно обаждане: генералът бил информиран за някакви странни събития на украинската граница. Затова той се качил отново на колелото си и отишъл на работа.

Малко след това било получено потвърждение, че руските войски наистина са нахлули в Украйна. И само няколко минути по-късно, в ранната сутрин на 24 февруари, Хокенхъл докладвал на министър-председателя Борис Джонсън и министъра на отбраната Бен Уолъс, че Европа е започнала най-големия въоръжен конфликт след Втората световна война.

Като ръководител на британското военно разузнаване генерал Хокенхъл ръководи организация, която непрекъснато работи със строго класифицирана информация. Войната в Украйна направи тази дейност - и работата на Хокенхъл - още по-важна.

Глава британской разведки не ожидает сдвигов на юге Украины в ближайшие  месяцы | Украинская правда

Генералът признава, че е започнал сериозно да вярва във възможността за пълномащабно руско нахлуване в Украйна през ноември миналата година. Тогава той си помислил, че „точно това ще се случи“, спомня си Хокенхъл.

Седмица преди началото на войната той взел крайно необичайно решение и туитнал карта, която предвиждала плановете на Русия да нахлуе в Украйна. Според него не е било лесно да се стигне до това, но генералът е убеден, че подобна информация е трябвало да бъде публично достояние. „Важно е да се каже истината, преди лъжите да се появят“, обясни решението си Хокенхъл.

Той защитава и решението на западните страни постоянно да обръщат внимание на опасността от използването на химически и биологични оръжия от Русия. Генералът смята, че тази информация е помогнала да се попречи на Москва да проведе така наречените „операции под фалшив флаг“, за да се опита да представи Украйна или Запада като виновници за конфликта.

От началото на войната британското военно разузнаване публикува ежедневно доклади за ситуацията на фронта. Но разузнаването не е точна наука, неговите прогнози се правят на базата на различни вероятности, а някои събития бяха изненада за британските тайни служби.
Според Хокенхол всички очаквания са били надминати от единството на западните страни и силата на съпротивата на украинските войски. Също толкова неочаквани бяха провалите на руската армия, чиято система за командване, управление и логистика се оказаха незадоволителни. Руските въоръжени сили страдат и от политическа намеса в тяхната дейност на стратегическо и тактическо ниво, добави генералът.

Хокенхъл изрази увереност, че руските политици и военни не си вярват твърде много. Ръководителят на британското военно разузнаване признава, че е изненадан от големия брой проблеми, които руската армия изпитва едновременно.

Хокенхъл смята, че човек трябва да бъде много внимателен по отношение на "черно-белия" подход към оценката на тази война: че едната страна ще спечели или ще загуби или че конфликтът ще навлезе в "патова" фаза.

Той отбелязва, че Русия очевидно се опитва да натрупа повече войски и търпи значителни загуби. Освен това трябва да пренасочи част от формированията си от Донбас към южния фронт, където според британския генерал е подложена на значителен натиск от украинските сили в района на Херсон.

Хокенхъл обаче смята, че значителни промени на юг не трябва да се очакват през следващите месеци. Той напълно разбира желанието на Украйна да върне територията си, но прогнозира, че нито една от страните няма да постигне решителни успехи в тази област - въпреки факта, че несъмнено ще провежда офанзиви и контраофанзиви там.

Ръководителят на британското военно разузнаване призовава да се подготвим за продължителен конфликт.
Това повдига друг въпрос - какво ще направи президентът Владимир Путин, ако все още не може да постигне военните си цели? Може ли да използва ядрени оръжия?

Според генерал Хокенхъл въпросът се следи "с най-голямо внимание".

За разлика от западните страни Русия допуска използването на тактическо ядрено оръжие във военната си доктрина.

Въпреки че Хокенхъл не вярва, че Москва може да използва ядрени бойни глави в близко бъдеще, той е готов да продължи да обръща внимание на такава възможност. Шансовете за "ядрен" развой на конфликта могат да се променят, ако се промени обстановката на бойното поле, обясни генералът.

Както УНИАН съобщи по-рано днес, британското разузнаване отбеляза в доклада си, че руските нашественици не могат да използват двата главни пътни моста за снабдяване на групировката на западния бряг на Днепър в района на Херсон. Украинските въоръжени сили блокираха и пътя през реката в Нова Каховка. В резултат на това всички доставки за няколкохилядна руска армия ще зависят от два понтонни ферибота.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук