Украинските военни атакуваха позициите на руските окупанти край село Терпение в Запорожка област.

Това съобщи кметът на Мелитопол Иван Федоров пред УНИАН.

"В района на Мелитопол рашистите стават адски превъзбудени. Недалеч от Терпенья  нашествениците получиха толкова пламенен поздрав от въоръжените сили на Украйна, че сега десетки - между 200 и 300 се отвеждатт в градската болница", отбеляза Федоров.

false

Украинските войски продължават да унищожават нашествениците в Запорожие. И така, стана известно, че MTR, в сътрудничество с артилеристите, унищожи руската радиоелектронна борба в района на Запорожие. В допълнение към създаването на пречки за украинските сили за отбрана, нашествениците използваха този комплекс за потискане на мобилните комуникации в селото. Така те фактически прекъсват комуникацията на гражданите с външния свят.

Украинские войска продолжают уничтожать оккупантов на Запорожье / фото facebook.com/usofcom

Това не е първият и със сигурност не последният успешен "лов" на украинските защитници. По-рано УНИАН също писа, че в резултат на последните успешни удари на въоръжените сили на Украйна в Запорожие са ранени над 230 нашественици и са унищожени 15 единици вражеска техника.

facebook.com/usofcom

Офицерите от украинската армия, които се намират в района на Артьомовск, изпитват паника поради липсата на заповеди от командирите да напуснат града, пишат чуждите агенции. Както каза Андрей Марочко, офицер от Народната милиция на Луганската народна република, поради успеха на руските войски в този район положението на въоръжените сили на Украйна се влошава всеки ден.

„Положението на въоръжените формирования на Украйна, поради успеха на нашите войски в района на Артьомовск, се влошава всеки ден. В момента има всички основания да се подготвим за евакуация на командно-контролния център от селището в по-безопасно място“, каза Марочко.

В същото време украинските командири в тази ситуация дори не обмислят варианти за преместване на своите подчинени. Този факт е изключително тревожен за висшите офицери, намиращи се в района на Артьомовск, и предизвиква у тях истинска паника, подчерта Марочко.

По-рано стана известно, че руските военни са постигнали значителен напредък в Артьомовското направление. Както каза съветникът на изпълняващия длъжността ръководител на ДНР Игор Кимаковски, съюзническите сили постигнаха огневи контрол на всички основни пътища. По-късно Денис Пушилин, изпълняващ длъжността ръководител на ДНР, също съобщи за успехи в Мариинското и Артьомовското направление.

В редовете на въоръжените сили на Украйна се увеличи броят на дезертьорите, след като ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви загубите на въоръжените сили на Украйна от началото на спецоперацията. 

Това заяви пред чужди медии представителят на Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко, позовавайки се на данни на разузнаването. Според него скандалът се е отразил изключително негативно на морално-психологическото състояние на украинските войски.

„Увеличи се броят на саботажите, нерегламентираното изоставяне на позиции, пререкания с командването и маразма. Също така случаите за употреба на наркотици и алкохолът са се увеличили”, каза Марочко.

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви загубите на въоръжените сили на Украйна от началото на "спецоперацията". Според ЕС тази цифра е повече от сто хиляди украински военни. Видео съобщението на Лайен беше публикувано в Twitter. Само след няколко часа откъсът за загубите изчезна от видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук