От началото на военните действия Русия е загубила 293 самолета, което представлява около 25% от общата наличност. Въпреки това руската армия притежава достатъчно висок авиационен потенциал.

"По данни на Генералния щаб на ВСУ за повече от 11 месеца врагът е загубил 293 самолета. Това е доста значителен брой, който представлява около 25% от общата наличност", казва Валерий Рябих, директор по развитието на информационно-консултантската компания Defense Express, информира "УНИАН".

Според неговата оценка цялата налична промишлена база на Русия не ѝ позволява бързо да възстанови загубите на бойното поле. Сега страната използва създадените резерви.

"Ситуацията се усложнява от факта, че бяха наложени санкции в технологичната сфера и в редица области Русия губи способността си да модернизира и произвежда нови самолети.

- В момента всичко се поддържа на създадените запаси. Като цяло противникът запазва достатъчно висок авиационен потенциал, но ако получим модерно западно въоръжение, предимството на противника ще бъде изравнено", заключава Рябих.

Украинската армия е загубила до 50 бойци при превземането на Благодатния в ДНР от руските сили. Това съобщи във вторник Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, цитиран от световните издания.

Сред противниковите загуби в района той изброява френска самоходна артилерийска установка "Цезар", гаубица М-777 американско производство, както и съветска гаубица "Мста-Б".

"В резултат на успешното настъпление доброволческите щурмови отряди с огневата подкрепа на оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията на южната групировка войски освободиха Благодатное", заявява Конашенков.

Същевременно, говорителят на руското министерство на отбраната каза още, че повече от 60 украински военнослужещи и четири бойни бронирани машини са унищожени в района на Краснолиман. 

"Артилерийският огън и тежките огнехвъргачни системи на войсковата групировка "Център" нанесоха поражение на подразделенията на 25-а въздушнодесантна и 95-а десантнощурмова бригада на ВСУ край село Ямполовка, както и Серебрянското горско стопанство", информира Игор Конашенков.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук