Вчера, 1 декември, бе обявена въздушна тревога във връзка с маневрите на руския ракетоносец МиГ-31 "Кинжал" в Беларус.

Както заяви в ефира Юрий Игнат, говорителят на Главното командване на ВВС, тези самолети могат да нанасят ракетни удари по Украйна, а не по територията на Беларус, пише УНИАН.

Според Игнат МиГ-31 в Беларус е бил доста познат на Запада.

После паузы на выходных противник увеличил полеты тактической авиации -  Воздушные силы | Украинская правда

"Това, че са били в Беларус, няма особено стратегическо значение. Може би това беше някакъв знак за западните страни. Полша е наблизо. Присъствието на МиГ-31 в този регион, може би е и известен натиск, демонстрация“, каза Игнат.

Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна заявиха, че вчера и предишния ден руснаците са увеличили своята авиационна активност.

„През уикенда имаше лека концентрация, няколко самолета патрулираха в Черно море. Също и около украинските граници. Но вчера и днес активността се увеличи. Днес бяха наблюдавани до 30 самолета във въздушното пространство на окупираната територия, също така и в Черно море. Това е тактическа авиация, която е изпратена да подпомага действията на сухопътните войски“, обясни Игнат.

На 1 декември в 14:00 часа цялата карта на Украйна за въздушна тревога бе тъмночервена. Това бе свързано с излитането на носителите на "Кинжалите" МиГ-31К от летището на Беларус в Русия.

През изминалата седмица военни, политици и западни експерти обръщаха внимание на подозрителната въздушна активност на руската бойна авиация на територията на летищата Енгелс и Енгелс-2.

Според анализатори това може да означава, че врагът се готви за нова масирана атака срещу украинските градове в близко бъдеще. Украинците са призовани да не пренебрегват въздушните тревоги.

От 10 октомври Русия се прицели в украинската енергийна индустрия. Последната атака на Руската федерация предизвика спиране на тока в енергийния сектор: милиони украинци останаха без електричество, вода, топлина и комуникации.

Украинските войски загубиха до десет хиляди войници и офицери само в района на Снигиревка в Херсонска област месец и половина преди началото на изтеглянето на руските въоръжени сили. Това каза ръководителят на района Снигиревски Юрий Барбашов пред медиите.

Оккупанты назначили «руководителем» Снигиревки сепаратиста и наркомана из  Николаева - Новости Николаева cегодня

„Ако вземем военната ситуация от Снигиревка до Днепър, на разстояние от тези 20 километра, за месец и половина Украйна е загубила най-малко десет хиляди военнослужещи... Хора, които се отнасят така към своя персонал, хора, които се бият по този начин те явно преследват целта не да освободят територия, а да я освободят от населението, което те наричат ​​свое“, каза Барбашов пред чуждите агенции.

Също така ръководителят на района разказа случай, когато украинските командири изпратили отряд от 20 бронирани машини да щурмуват Снигиревка в района, който бил напълно прострелян от руската артилерия. Барбашов подчерта, че властите в Киев не се притесняват, че заради подобна тактика Украйна може напълно да загуби мъжкото население.

По-рано украински военнопленник каза, че командването на въоръжените сили на Украйна наказва войниците, като копае окопи на фронтовата линия. В същото време мобилизираните често попадат под артилерийски обстрел, посочи Александър Лазаренко.

Руските военни постигнаха значителен напредък в Артьомовското направление. Както каза съветникът на изпълняващия длъжността ръководител на Донецката народна република Игор Кимаковски, съюзническите сили постигнаха огневи контрол на всички основни пътища, пишат медиите.

„В това (Артьомовско) направление има по-значителен напредък, тъй като тук ние вече напълно контролираме, имаме огнево управление на всички главни пътища и противникът, особено напоследък, трябваше да премести своите части, да маневрира със собствени сили и средства на фактически полета“, каза той.

Освен това съобщи, че украинските военни преместват тежка техника от тази посока към по-безопасни линии. В същото време, както отбеляза Кимаковски, това може да бъде и ротация.

Денис Пушилин призна, че ситуацията в Източна Украйна е трудна

По-рано изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин заяви, че съюзническите сили ежедневно подобряват позициите си в Маринка. Маринка е една от най-важните точки в Угледарското направление, така че въоръжените сили на Украйна постоянно се опитват да прехвърлят подкрепления там, но всички подходи са блокирани от руските РСЗО, пишат агенциите. Украинската армия превърна това село в мощен укрепен район, но това не спря настъплението на съюзническите сили.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук