Защитата на Украйна срещу руските нашественици вече е в повратна точка. Освен това са необходими допълнителни оръжия, за да може Киев да започне да деблокира временно окупираните територии.

Това каза в интервю за Канал 24 Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента.

„Разбира се, вече започва известен преломен момент във войната на Русия срещу Украйна. Ние доказваме, че ще атакуваме точно тези складове, които имат, и центровете за оперативно управление на армейските структури. Това е много важно, за да продължим да изграждаме военна кампания. Важно е, че броят на оръжията, които ще бъдат на фронта, значително ще промени сегашното състояние на нещата и ние ще започнем да деблокираме териториите в близко бъдеще“, каза Подоляк.

Съветникът отбеляза, че след успешни удари по складове с боеприпаси и резервоари с горива и смазочни материали, окупаторите нямат друг избор, освен да си починат и да се опитат да наваксат загубите.

„Разбира се, те (руснаците) правят оперативна пауза, защото имат много големи загуби от всичко, включително боеприпаси. Те трябва да внасят всичко това, а нямат толкова проста логистика, както се оказа работят. Те трябва да преразпределят работна сила и оборудване. И това е много добре", каза Подоляк.

Кремъл изобщо не е съгласен с тази оценка. Те продължават да твърдят, че все още не са започнали голямата война с Украйна, а по-скоро сега воюват срещу целия Запад.

Руските окупатори самостоятелно публикуват в социалните мрежи материали за международен процес срещу тях. Сега те признаха, че унищожават украински градове от тактически ракетен комплекс "Точки-У".

В Херсонска област се води последователно унищожаване на противника в тила. По-конкретно, там беше взривен руски склад за боеприпаси.

ВСУ разгромили два командных пункта оккупантов на Херсонщине

В херсонското направление Въоръжените сили на Украйна унищожиха два командни пункта на руската армия. Украинската артилерия работи добре.

Това съобщи в ефира на "Обединени новини" ръководителят на съвместния координационен пресцентър на Южните сили за сигурност и отбрана Наталия Гуменюк. Резултатите от попадението се уточняват.

Според нея украинските войски напредват в посока Николаев-Херсон, докато руските войски отстъпват, но се опитват да задържат позициите си и да се върнат, за да ги възстановят. Следователно фронтовата линия там е гъвкава и постоянно в движение.

"Успехите ни са налице. В херсонското направление два командни пункта на руската армия бяха унищожени от нашите артилерийски удари. Последствията от тези удари се разузнават", каза Наталия Гуменюк.

Начальница объединенного координационного пресс-центра Сил охраны и обороны Юга Наталья Гуменюк

По-рано OBOZREVATEL съобщи, че според ISW въоръжените сили на Украйна създават условия за контранастъпление срещу Херсон, нанасяйки удари по складове с боеприпаси и командни центрове на руската армия.

Така на 6 юли в окупирания от руснаците Херсон въоръжените сили на Украйна унищожиха вражески складове с боеприпаси. Избухна огромен пожар и огромен облак черен дим се издигна в небето.

На 7 юли за 25-и път от началото на войната въоръжените сили на Украйна удариха руска военна техника на летище Чернобаевка край окупирания Херсон. Унищожени са струпване на вражеска техника и склад за боеприпаси.

На 8 юли въоръжените сили на Украйна взривиха склад с боеприпаси на противника в завода "Полимер" в Киселевка, Херсонска област. Интересното е, че това не е първият случай, в който ЗСУ нанася удар на "Полимер".

В района на белоруското летище "Зябровка", което се контролира от руските военни, има увеличение на броя на военната техника.

На сателитни снимки се вижда дивизион от 10 системи за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф", два блока на зенитната система "Панцир-С1", както и радари за осветяване и насочване.

Беларус прехвърли военното летище Зябровка край Гомел под пълен контрол на Руската федерация. Освен това Беларус също се готви да получи собствен комплекс „Искандер“ от Руската федерация. Той ще бъде разположен на територията на войсковата част на 465-а ракетна бригада от сухопътните войски на Беларус в град Осиповичи.

По-рано Страна.ua написа, че според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, Кремъл разглежда нахлуването на Беларус в Украйна като един от сценариите за война.

Руската армия продължава настъплението си в Донбас, след освобождаването на ЛНР групата О се придвижва към Северск с боеве.

Прорыв к Северску: «Отважные» ликвидировали белорусских наёмников из «Правого сектора» (ФОТО 18+) | Русская весна

Отрядите на специалните сили унищожават укрепени пунктове и позиции на противника, осигурявайки напредването на основните сили. 

Наемници от тактическата група „Беларус“, която някога беше част от „Десен сектор“, бяха унищожени от групата на специалните сили на група О по време на боевете за Григоровка в ДНР.