Руските войски планират мащабно настъпление от Изюм до Славянск и сега съсредоточават сили в това направление.

Това заяви украинският военен експерт и координатор на групата за информационна съпротива Константин Машовец, пише ArmyInform.

Според Машовец руските войски южно от Изюм сега се прегрупират. Нанасят се масирани артилерийски удари по позициите на Украинската отбрана. Също така руснаците имат малък тактически успех в района на Мазановка (отбелязано на картата).

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че вече не очаква западните страни да доставят авиация на Киев. В същото време украинският президент се надява да получи от тях мощни системи за ПВО.

„Никой не очаква този или онзи самолет, но всички разчитаме и имаме потвърждение, засега теоретично, но разчитаме на пристигането на мощни системи за противовъздушна отбрана в Украйна“, каза Зеленски на брифинг след среща с ирландци Премиерът Михол Мартин, който дойде в Киев.


Военният кореспондент на Известия Денис Кулага  показа арт дуел срещу въоръжените сили на Украйна в северната част на ДНР.


„Намираме се в околностите на село Покровское, където нашите батареи се опитват да подавят огневите точки на въоръжените сили на Украйна“, каза кореспондентът.

Руските самоходни оръдия постоянно променят позициите си. Пехотата, която трябва да се закрепи в Покровка, всеки час извиква огнева подкрепа.

„Важно е между звуците на излизане и директното попадение да има не повече от две секунди“, отбелязва кореспондентът.

Веднага след разгрома на позициите на въоръжените сили на Украйна има промяна на посоката към нови координати.

Артемовск (известен още като Бахмут) е ключова цел за съюзническите сили. Освобождаването на тази територия ще позволи да се спрат атаките на въоръжените сили на Украйна срещу мирните градове на Донецката народна република като Горловка и Стаханов.


 

HIMARS в Украйна работят с извънредно в полза на Киев пише британският The Telegraph.

В понеделник украинското министерство на отбраната публикува кадри от ракетна установка HIMARS, работеща някъде в Запорожие. Не се уточнява къде е стреляно, но още същата вечер започнаха да постъпват съобщения за масиран удар по авиобаза в окупирания Мелитопол, пише The Telegraph.

Това беше един от многото прецизни удари със западно оръжие по складовете на окупационните войски. Така Киев се надява да обърне хода на войната.

САЩ обещаха на Украйна осем високомобилни реактивни артилерийски системи M142 (HIMARS). Броят им е малък, но са по-точни от всичко, което е в арсенала на руснаците. И може да подкопае предимството им в количеството боеприпаси. Русия използва приблизително 20 000 артилерийски снаряда на ден, в сравнение с 6000 снаряда от Украйна.

От 23 юни, когато HIMARS пристигна в Украйна, те работят извънредно. Над огромните складове за боеприпаси във всички окупирани от Русия територии се издигат черни стълбове дим. Според изчисленията на украинците, ако руската армия остане без снаряди, настъплението й в района на Донецк ще спре.

Британските военни експерти се надяват, че резултатът от тази операция ще стане ясен в следващите дни. Украинците настояват, че това не е достатъчно, независимо колко е променило ситуацията на фронта, отбелязва The Telegraph. 

В крайна сметка, колкото повече системи HIMARS, толкова по-лесно е за въоръжените сили на Украйна да спрат настъплението и да започнат да изтласкват руснаците.