Според официалния сайт на Главното разузнавателно управление на Украйна, това е заявил говорителят на разузнаването Вадим Скибицки. Украинското разузнаване оценява заплахата от използването на тактическо ядрено оръжие от Русия срещу Украйна като "много висока" в"интервю за The Guardian, цитирано от Униан.

„Ударите вероятно ще бъдат насочени към райони по фронтовите линии, където има голям брой персонал и оборудване, както и важни командни центрове и критична инфраструктура. За да ги спрем, са ни необходими не само противовъздушни, но и противоракетни системи ", каза той. 

Владимир Путин продолжает угрожать миру ядерным оружием / фото REUTERS

Той също така отбеляза, че във временно окупираните територии на Луганска и Донецка област е мобилизирано почти цялото мъжко население.

„Виждаме, че във временно окупираните територии на Луганска и Донецка област е мобилизирано почти цялото мъжко население. По наша оценка, след като Русия анексира окупираните територии на Херсонска и Запорожка област, там също ще бъде обявена мобилизация, “, каза представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Скибицки подчерта, че задачата на Украйна е да нанесе най-големите загуби на Русия на бойното поле, което заедно със санкциите и политическата изолация ще окаже влияние върху руската икономика и общество.

Представитель ГУР Вадим Скибицкий: Мы будем усиливать партизанское движение  – это эффективный метод борьбы с оккупантом | Украинская правда

Както УНИАН съобщи по-рано, на 21 септември руският президент Владимир Путин, говорейки за ядрените оръжия, каза, че ще използва всички налични средства в случай на предполагаема заплаха за териториалната цялост на Руската федерация. В извънредната си реч по повод обявяването на частична мобилизация в Руската федерация той каза: „Всеки, който се опитва да ни изнудва по този начин, трябва да знае, че розата на ветровете може да се обърне в тяхната посока“.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че не вярва, че Путин ще използва ядрени оръжия.

Също така генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг отбеляза, че Русия е наясно с тежките последици в случай на използване на ядрено оръжие.

На 24 септември заместник-председателят на Европейската комисия, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че ЕС трябва да приеме сериозно заплахите на президента на Руската федерация за възможността за използване на ядрени оръжия. Според Борел войната е достигнала „опасен момент“.

На 27 септември секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов каза, че е възможно използването на ядрени оръжия от Русия да попречи на Украйна да защитава своите територии.

През денонощието руските военни унищожиха девет оръжейни бази на въоръжените сили на Украйна в Днепропетровска, Запорожка, Николаевска области и в Донецката народна република. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков пред технте агенции.

„Бяха унищожени девет склада с боеприпаси и ракетно-артилерийско оръжие в районите на селищата Коломийцево в Днепропетровска област, Котлярево, Березнеговатое и Шевченково в Николаевска област, Лежино в Запорожка област, както и Краматорск и Малиновка в Донецка народна република“, каза той по време на брифинг.

Германските служби за сигурност смятат, че тръбите на газопровода "Северен поток" в Балтийско море са били повредени от мощни взривни устройства, пише Spiegel.

Според изданието мощността на използваните взривни устройства е сравнима с ефекта от 500 килограма тротил.

В следващите дни щетите ще бъдат огледани от водолази. „Тогава ще могат да се направят предварителни заключения за използваните експлозиви“, се казва в доклада.

Пропускная способность в обеих нитках газопровода 

На 26 септември 2022 г. операторът на Nord Stream обяви, че пропускателната способност и в двете нишки на газопровода Nord Stream е спаднала до нула поради рязък спад на налягането.

През нощта налягането падна и в тръбопровода „Северен поток 2“, който минава покрай „Северен поток“ по дъното на Балтийско море.

Операторската компания Nord Stream 2 AG заяви в изявление, че причината за проблема е дупка в тръбата.

Инцидентът е станал в датската изключителна икономическа зона югоизточно от остров Борнхолм.

На 27 септември се появи информация, че в района на Северен поток са гърмели взривове.

На 28 септември западните лидери направиха емоционално изявление относно "Северен поток". В същия ден изявление за "Северен поток" направиха и в ЕС. В медиите веднага започна да се появява информация, че Северен поток ще бъде погребан.

На 28 септември The Times публикува статия, че Русия се готви да саботира газопровода от няколко седмици.

Пентагонът направи гръмко изявление за "Северен поток". Освен това НАТО реагира на саботирането на Северен поток.

На 31 август 2022 г. "Газпром" спря доставките на газ за Европа по "Северен поток".

Газпром заяви, че са открити течове на масло по части от компресора на тръбопровода и че оборудването трябва да бъде спряно, докато течът бъде отстранен.

Но Siemens Energy, която рутинно поддържа турбините на Северен поток 1, каза, че подобно изтичане на петрол не трябва да спира тръбопровода.

"Подобни течове обикновено не оказват влияние върху работата на турбината и могат да бъдат отстранени на място. Това е обичайна процедура като част от ремонтните дейности", казаха от Siemens Energy.

Вечерта на 2 септември руската газова компания "Газпром" обяви пълно спиране на транспортирането на газ по газопровода "Северен поток" за неопределено време.

На 3 септември Белият дом реагира на пълното спиране на "Северен поток".

На същия ден, 3 септември, Газпром излезе с нова порция лъжи за Северен поток.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук