Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски каза, че по време на претърсвания на укрития в "Азовстал" руските военни са открили сателитен телефон на ОССЕ, използван от украински войници. Това обяви той в своя Telegram.

Военният отбеляза, че ДНР отдавна подозира, че европейската организация помага на украинската страна.

„Бяхме сигурни, че техните камери, изобилно разпръснати по линията на съприкосновение, уж за да следят спазването на режима на тишина, всъщност предават информация на врага за нашите действия“, пише той.

Киев отрече да е имало контакти между военни от ВСУ и наблюдателите от ОССЕ - това е поредна руска провоказия, предаде УНИАН. 

Припомняме, че в края на април специалната наблюдателна комисия на ОССЕ обяви окончателното закриване на специалната мониторингова мисия в Украйна.

Мандатът за продължаване на дейността в ДНР и ЛНР не беше удължен. Според представители на организацията "позицията на Русия" не е позволила работата да продължи.

 

В Белгородска област Русия е разположила пускови установки на оперативно-тактическата ракетна система "Искандер-М". Паралелно с това противникът увеличава системата от логистични и ремонтни бази.


Това се посочва в сутрешната сводка на Генералния щаб на Украйна. Отбелязва се заплахата от ракетни атаки срещу инфраструктурни обекти на територията на Украйна.

Белгородската област се намира на границата с Украйна и граничи с областите Суми, Харков и Луганск.

Отделно остава заплахата от ракетни удари по цели в Украйна от територията на Беларус. По-конкретно, подразделения на въоръжените сили на Република Беларус са засилили разузнаването си във Волинско и Полесско направление и са разположили допълнително оборудване за електронно разузнаване в граничните райони на Гомелска област.

 

Германското разузнаване потвърждава участието на няколко неонацистки групи от Русия във военни операции на територията на Украйна. Две от тях се наричат ​​- "Руската имперска лига" и "Русич".

Това съобщава изданието Spiegel.

„Освен това през април десният екстремист от Донецк Александър М. се опита да набере доброволци за войната чрез Telegram: беше решено да се създаде батальон за подкрепа на проруските и руските сили.

Самият М. се бие на страната на Русия в Донбас в миналото. Той е познат на широката публика в Русия като военен кореспондент на руския държавен Канал 1", пише Spiegel.

„Сътрудничеството с тези групировки довежда предполагаемата причина за войната, така наречената „денацификация“ на Украйна, до абсурд“, обобщава авторът на статията.

 

Опитите на властите в Русия да спрат доставките на оръжие за Украйна няма да окажат значително влияние върху изпращането на военна помощ от САЩ.

Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в неделя по време на пресконференция, съобщават от пресслужбата на Белия дом.

Той направи изявлението в отговор на журналистически въпрос след  изявленията на руското министерство на отбраната, че руските войски са унищожили голяма партида западни оръжия.

Съливан каза, че няма информация за това и не е разговарял с украинската страна по този въпрос.

По думите му е изградена стабилна верига за доставки на оръжие по различни маршрути.

Той припомни, че президентът Байдън направо заяви, че ако Съединените щати не работят с съмишленици, за да се противопоставят на руската агресия, утре ще трябва да се плати висока цена за това.

Според съветника, Байдън е уверен, че отпускането на 40 милиарда долара от САЩ за Украйна е "инвестиция в борбата на украинския народ за своята страна и в подкрепа на нашите съюзници, живеещи в сянката на руската агресия".