Официална церемония за издигане на украинското национално знаме е проведена в превзетия от Украйна град Лиман в Донбас.

Както се съобщава в канала на Сухопътните войски на ВСУ в Telegram генерал-полковник Александър Сирски, командващ Сухопътните войски, е участвал в церемонията по издигането на знамето, информира "УНИАН".

В церемонията са участвали и войници от ВСУ, които са превзели Харков и Донецка област от руските сили, представители на Националната полиция, Националната гвардия, военната и гражданската администрация и жители на град Лиман.

Междувременно, Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руската армия укрепва позициите си на окупираната територия и провежда военно привеждане на частите, информират световните издания.

Ето кои са и основните данни от доклада на Генералния щаб на ВСУ:

- Руските въоръжени сили съсредоточават усилията си върху задържането на завзетата територия.

- Руската армия провежда офанзива по направленията Артемовск и Авдеевка.

- Руските въоръжени сили са нанесли пет ракетни и един въздушен удар, както и 15 удара с РСЗО по цели в районите на 12 града, включително: Харков, Краматорск, Андреевка, Артеоивск, Железнодорожное, Вознесенск и Приднипровское.

- Обучението на бойци на ЧВК се извършва в Луганска област.

- В Казанското висше танково училище се формират и окомплектоват три мотострелкови и два артилерийски полка.

Части на украинските въоръжени сили са попаднали в тактически капан, след като са навлезли в село Дудчани, Бериславски район, Херсонска област, съобщават световните издания.

Въпреки настъплението на ВСУ по десния бряг на Днепър, украинските войски са се оказали в тактически капан - мостът, водещ към Берислав, е взривен, в резултат на което украинските войски се оказват в капан между Днепър и Дудчанското водохранилище на открит терен.

По-нататъшното настъпление от страна на ВСУ по посока на Берислав е невъзможно, тъй като опитът да се заобиколи водохранилището ще изложи украинските части на открит терен и те ще бъдат ударени незабавно.

Освен това е почти сигурно, че поради факта, че частите на ВСУ са в тактически капан, през следващите няколко часа те ще бъдат подложени на силен натиск, който ще отслаби силите, разположени в региона.

Военно-космическите сили на руските въоръжени сили са нанесли високоточен удар по щаба на "Восток" - военновъздушното командване на украинските въоръжени сили, съобщава руското министерство на отбраната, информират световните издания.

"Щабът на военновъздушното командване "Восток" на украинските въоръжени сили е бил засегнат от високоточен удар на руските военновъздушни сили в югозападните покрайнини на Днепропетровск", заявиха от министерството по време на брифинг.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук