Въоръжените сили на Украйна увеличиха военното си присъствие край Бахмут, сега там има над 80 хиляди украински бойци. Това съобщи основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в интервю, публикувано в телеграм канала на неговата пресслужба и цитирано от чужди агенции.

„Към днешна дата врагът е съсредоточил около Бахмут групировка от над 80 хиляди души. Тази групировка е разположена в Северск, Славянск, Краматорск, Дружковка, Константиновка и Часовой Яр“, уточни той.

Хиляди затворници от ЧВК

По-рано Пригожин съобщи, че руските сили вече контролират около 70% от град Бахмут. Също така въоръжените сили на Руската федерация са се установили в завода АЗОМ, който е основното предприятие в града.

Експлозиите във временно окупирания Крим, по-специално последните атаки на железопътната линия в Джанкой, са метод за изтощаване на врага и психологически натиск върху него. Това съобщи ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на силите за сигурност и отбрана на Юга Наталия Гуменюк, пише УНИАН.

Поврежденный Крымский мост / скриншот

„Всякакви активни действия изискват първо да изтощиш противника. Преди да започнем активно движение, трябва да се убедим, че в тях е нарушена логистиката, че в тях не работи стабилното морално и психологическо състояние на войските, че те са готови да напуснат или да се предадат. Тоест, осъзнавайки превъзходството на физическата сила на противника, ние работим така, че те да стигнат до сблъсък с нас вече изтощени“, каза тя.

Гуменюк препоръча на жителите на временно окупираните територии да се евакуират или, ако това не е възможно, да организират укрития.

„Фокусираме се върху разчистването на 20-30-километровата ивица. Това предполага, че работата ни тук ще бъде максимално активна, така че е необходимо да се евакуираме. Ако това не е възможно, трябва да се организират укрития и да се опитат да ги поставят възможно най-далече възможно от онези места, където врагът позволява“, каза тя.

На 21 март в окупирания Джанкой серия от експлозии избухнаха близо до железопътна линия. Местни колаборационисти твърдят, че руската противовъздушна отбрана е прихванала всички вражески цели. Въпреки това ГУР скоро съобщи, че експлозии в град Джанкой и в северната част на временно окупирания Крим са унищожили вражески крилати ракети "Калибър", които са били транспортирани с железопътен транспорт.

Още на следващия ден, 22 март, неизвестни дронове отново атакуваха Севастополския залив, където са акостирали военните кораби на нашествениците. Съдейки по публикуваното видео, в резултат на работата на руската противовъздушна отбрана е имало голямо обстрелване.

Повече от 250 украински военнослужещи бяха убити на Донецко направление за денонощие. Това съобщи на брифинг в четвъртък официалният представител на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

Русия се изтегля от Балаклея и Изюм. Украйна обяви, че е превзела Купянск

„В резултат на активни действия на части и артилерийски огън от Южната група войски за денонощие бяха унищожени над 250 украински военнослужещи, шест танка, пет бойни бронирани машини, седем автомобила и една гаубица Д-20“, информира той пред чужди агенции.

Съдейки по докладите на руското Министерство на отбраната, Донецкото направление остава едно от най-смъртоносните за украинската армия. Само ден по-рано частите на Южната група войски унищожиха там до 275 украински войници през изминалото денонощие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук