Украйна очаква доставка на далекобойни оръжия от Норвегия. Става дума за три единици на MLRS M270.

Това заяви норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам, цитиран от правителствения сайт на кралството.

„Трябва да подкрепим Украйна, за да може те да продължат борбата си за свобода и независимост. Нуждаем се от повече оръжия.

Ракетната артилерия е оръжие, от което Украйна се нуждае много и в сътрудничество с Великобритания успяхме да гарантираме прехвърлянето на този тип оръжие за Украйна“, каза Грам.

M270 е верижна ракетна установка, способна да стреля от 32 до 300 километра в зависимост от боеприпасите. Норвегия ще отвори отново три единици от M270, тъй като те не са били използвани от 2005 г.

По-рано американските HIMARS пристигнаха в Украйна. Очаква се също, че САЩ скоро ще предадат още една партида HIMARS на въоръжените сили на Украйна.

В Николаев и региона сега "ситуацията е още по-опасна от преди три седмици". Регионът е обстрелван всеки ден. Това съобщи шефът на Николаевската Областната военна администрация Виталий Ким на брифинг.

Ситуация в Николаеве ухудшается, количество обстрелов растет — Ким - Фото

„Днес в Николаев, в необятния регион, ситуацията е още по-опасна от преди три седмици, всеки ден ни обстрелват многократно повече“, каза Ким.

Той припомни, че само на, 28 юни, в района бяха изстреляни 11 ракети, а на 29 юни - осем. Имаше удари по жилищни сгради, стадион, пазар, гаражна кооперация, инфраструктурни съоръжения. На въпрос къде могат да се прицелят окупаторите, Ким отбеляза, че „врагът може да се цели към военни обекти, които ние нямаме, но да порази цивилни обекти“.

Според него руската армия обстрелва региона, „за да сплаши местното население и да деморализира нашите военни“.

„Не можем да изчислим къде ще стрелят руските окупатори, защото те не спазват никакви норми за водене на война, затова в Николаев сега е опасно“, каза Ким.

На 24 юни Ким заяви, че няма спешна евакуация от Николаев и въоръжените сили на Украйна имат успех в тази посока.

На 28 юни Русия нанесе масирана ракетна атака срещу Николаев рано сутринта.

На 29 юни сутринта руската армия нанесе ракетна атака срещу жилищна многоетажна сграда в Николаев.

В мрежата активно се разпространява информация, че в украинския град Николаев в резултат на удар с руски високоточно оръжие е унищожен щабът на оперативното командване "ЮГ" на Въоръжените сили на Украйна.

Уточнява се, че ударът е нанесен на 29 юни в 6:20 часа на територията на Николаевския корабостроителен завод „Океан”.

„В резултат на това беше разрушен хангарът, в който се помещаваше щабът на оперативното командване „Юг“ на въоръжените сили на Украйна, което командва украинските войски в посока Херсон.

Надеждно е потвърдено, че са убити двама генерали, повече от 20 щабни офицери и част от войниците на комуникационната рота “, се казва в съобщението.

Източникът отбелязва, че засегнатата зона е била незабавно отцепена, а достъпът до евакуираните ранени войници, приети в медицински заведения, е бил ограничен. Съобщава се също, че достъпът до моргите на град Николаев също е ограничен.

Няма официално потвърждение на тази информация, но от днешния доклад на руското министерство на отбраната се знае, че е нанесен удар на Николаев.

Руското военно ведомство съобщи, че високоточно ръжие на руските въздушно-космически сили е унищожило тренировъчната база за чуждестранни наемници край град Николаев.

„В Черно море продължава операцията на Змийския остров острова, съобщана УНИАН. Вече има потвърждение за поражението на още един зенитно-ракетен комплекс „Панцир – С1““, съобщиха от оперативното командване "Пивден".

Освен това нашата авиация успешно отработи 7 въздушни удара с щурмови самолети и хеликоптери по командни и наблюдателни пунктове, няколко дтрупвания на вражески сили и техника и два склада за боеприпаси по линията на фронта, допълва УНИАН.

„Нашите ракетни и артилерийски части изпълниха около 150 огневи мисии. Благодарение на това руската армия загуби повече от 4 дузини рашисти, 2 гаубици Мста-Б и самоходна Мста-С, 3 единици бронирана и автомобилна техника, както и като полево склад за горива -смазочни материали. Разузнават се крайните резултати", разказаха за новите загуби на противника в ОК "Пивден".