Католическият епископ Ричард Уилямсън, който отрича, че през Втората световна война нацистите са унищожили милиони евреи в газовите камери, е отстранен от поста ръководител на семинарията La Reja, намираща се в покрайнините на Буенос Айрес. Това съобщава “Ню Йорк таймс”, като се позовава на аржентинската преса.
Пресата цитира Кристиан Бушакур, ръководител на латиноамериканския клон на ултраконсервативното католическо Дружество на свети Пий Х, в което участва Уилямсън. По думите на Бушакур, твърденията на епископа за Холокоста изобщо не отразяват позицията на неговата конгрегация. Засега не е потвърдена информацията за отстраняването на Уилямсън от длъжност.
ЛентаРу припомня, че през януари беше огласено решение на Ватикана за връщане в лоното на Католическата църква на Уилямсън и още трима епископи, които своеволно бяха ръкоположени в сан през 1988 г. от ръководителя на Дружеството на свети Пий Х, което е в конфликт с Ватикана. Главният равинат на Израел изрази възмущение от това решение, тъй като Уилямсън публично отричаше историческата реалност на Холокоста. Ватикана призова епископа да преразгледа възгледите си. /БЛИЦ