Арета Франклин обяви, че се оттегля, за да прекарва повече време със семейството и внуците си, съобщи Би Би Си. Преди да се оттегли обаче 74-годишната певица ще запише един последен албум със Стиви Уондър и ще изнесе няколко концерта за рекламирането му, не повече от един месечно.

"Трябва да Ви кажа, че тази година ще се оттегля", призна Арета Франклин пред детройтска телевизия. Тя добави, че сигурно ще продължи да прави записи, но повече няма да изнася концерти.

Арета Франклин е на сцената от 19-годишна. От няколко години тя намали темпото заради здравословни проблеми. През 2010 г. се наложи да отмени концерти заради спешна операция. По-късно разкри, че са й махнали тумор.

Кралицата на соул музиката има повече от 20 хита номер едно в американската класация. Тя е първата жена, въведена в Залата на славата на рокендрола. Осем поредни години - от 1968 до 1875 г., печели награда "Грами" за най-добро R&B вокално изпълнение. Джордж У. Буш й присъжда Президентския медал на свободата през 2005 г.