Направени наскоро сателитни снимки показват, че Северна Корея разширява завод за обогатяване на уран в главния си ядрен комплекс Йонбьон. Според експерти това е знак, че тя възнамерява да засили производството на материали за създаване на бомба, пишат от bg-voice.com

Северна Корея наскоро извърши първите си ракетни изпитания от шест месеца, повишавайки напрежението в момент, когато дипломацията със САЩ за ядрено разоръжаване е в застой.


„Разширяването на завода за обогатяване вероятно показва, че Северна Корея планира да увеличи с около 25 процента производството на уран в Йонбьон до степен за създаване на оръжие“, заявиха в доклад експерти от Института за международни изследвания „Мидълбери“ в Монтерей.

Според доклада сателитните снимки, направени от компанията „Максар“, показват строителна дейност в зона до завода за обогатяване на уран в Йонбьон.

Снимка, направена на 1 септември, показва разчистване на дървета и подготовка за строителство. Друга снимка, направена на 14 септември, показва издигната стена около зоната, дейност по полагане на основи и преместване на панели от страната на сградата за обогатяване, за да се осигури достъп до новозаградената зона.

„Новата зона е приблизително 1000 квадратни метра, достатъчно пространство, за да се съберат 1000 допълнителни центрофуги“, се казва в доклада.

Ядрени оръжия могат да бъдат създадени чрез високообогатен уран или плутоний, а Северна Корея има в Йонбьон обекти за производство и на едното, и на другото. По-рано сателитни снимки на Йонбьон показаха признаци, че Северна Корея възобновява дейностите в други обекти за производство на плутоний в степен за създаване на оръжие.