Пожар унищожи голяма част от един от символите на столицата на Франция  - катедралата „Нотр Дам”. След дълги часове борба със стихията от Париж най-сетне дойде първата добра новина, че огънят е овладян, а основната структура на катедралата - спасена.

Спасени са и емблематичните две кули на парижката катедрала, както и много произведения на изкуството и безценни предмети, съхранявани в храма. Пламъци във вътрешността обаче все още има.

В гасенето на огъня се включиха повече от 400 пожарникари. При потушаването на пожара е пострадал един огнеборец, който е в болница със сериозни наранявания.Припомняме, че огромната трагедия започна малко преди 19 часа в понеделник. Пламъците тръгнаха от горната част на църквата и доведе до рухване на заострения връх на катедралата, висок близо 100 метра.Прокуратурата е започнала разследване на инцидента. Според полицията пожарът не е предизвикан умишлено.
По всяка вероятност, пожарът е свързан с ремонтните дейности на катедралата. Някои френски медии обаче побързаха да припомнят за серията от пожари в различни храмове на Париж.От ЮНЕСКО обявиха, че стои рамо до рамо с Франция и "заедно ще спасят и възстановят катедралата "Нотр Дам". Културната агенция на ООН нарече известния храм в Париж "безценно наследство". Мишел Пико, представител на организацията на попечителите, отговорни за реставрацията, заяви, че възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж ще отнеме поне 10 години.  

Кметът на Париж, Ан Идалго описа случилото се като „ужасен пожар” и призова хората на мястото да спазват границите определени от пожарникарите, за да се гарантира, че те ще останат в безопасност.

Заради инцидента френският президент Еманюел Макрон отмени голямата си политическа реч. "Ще построим отново Нотр Дам“, обеща в емоционално изказване френският държавен глава пред парижката катедрала. Със сълзи на очи той заяви, че "най-лошото е избегнато“, благодарение на работата на пожарникарите, които спасиха двете камбанарии на Нотр Дам, както и фасадата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се “ужасяващо”. “Ужасно е да гледам в пламъци катедралата “Нотр Дам. Трябва да се действа бързо”, написа стопанинът на Белия дом в Туитър.

Премиерът Бойко Борисов също изрази скръбта си от новината за огромния пожар в Париж.  “Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори! Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство”, написа той. 

Катедралата “Света Богородица” е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Тук през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ