Северна Корея изстреля ракета
Северна Корея обяви, че успешно е извела в околоземна орбита експеритементален комуникационен сателит.
"Нашите учени и технически специалисти успяха да изведат в орбита сателита "Кванмесон-2" /Ярък лъч/ с помощта на тристепенната ракета "Унха-2" /известна също под името "Таеподон-2"/, в изпълнение на националната програма за космически разработки", посочва севернокорейската агенция КЦТА.

Сателитът бил изведен в орбита в 11.29 часа местно време /5.29 часа българско/ и функционира нормално.
Северна Корея изстреля по-рано ракета от полигона си Мусудан-ри, в североизточната част на страната.
Двете степени на севернокорейската ракета са паднали в Японско море и в Тихия океан, потвърди кризисният щаб към японското правителство, цитирано от Франс прес. Ракетата е минала над северната част на японския остров Хоншу в 11,37 часа местно време /2,37 часа по Гринуич/. Никой не е пострадал при преминаването на ракетата.
Първата степен на ракетата е паднала в Японско море, на около 280 км западно от бреговете на префектурата Акина, в Северна Япония. Втората степен е паднала в Тихия океан, на около 1270 км източно от японския архипелаг. Японското правителство обяви, че не е правило опит да прехване ракетата.
Светът реагира гневно на новината и се очаква да има спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН в 15 часа нюйоркско време по настояване на Токио, предаде ИТАР-ТАСС.
Южнокорейското правителство определи изстрелването на ракетата като безразсъдно действие от страна на Пхенян, който е пренебрегнал всички призиви и предупреждения на международната общност. По-рано южнокорейската агенция "Йонхап", позовавайки се на южнокорейски правителствени източници, каза, че става дума за изпитание с балистична ракета с голям обсег, замаскирано от Пхенян като извеждане в орбита на телекомуникационен спътник.
Токио протестира срещу изстрелването на ракетата, нарече случилото се достойно за съжаление събитие и настоя за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Руското министерство на отбраната обяви, че следи внимателно ситуацията и съобщи, че силите за противоракетна отбрана на Русия в руския Далечен изток следят пътя на ракетата от момента на изстрелването й, предаде ИТАР-ТАСС.
Китай призова за спокойствие и сдържаност след изстрелването на балистична ракета от Северна Корея. "Ние се надяваме, че съответните страни ще запазят спокойствие и ще проявят сдържаност, и заедно да поддържат мира и стабилността в региона", заяви говорител на китайското външно министерство. По думите на говорителя КНДР е извела в орбита "експериментален телекомуникационен сателит".
Европейският съюз "решително" осъди изстрелването на балистична ракета от Северна Корея, съобщи Франс прес. Това действие подкопава още повече регионалната стабилност, в момент когато ядреният въпрос на Корейския полуостров, който продължава да е нерешен, изисква укрепване на взаимното доверие, се посочва в комюнике на чешкото председателство на ЕС.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че днешното изстрелване на севернокорейската ракета с далечен обсег на действие е „явно нарушение” на резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН, предадоха световните агенции.
„Северна Корея игнорира своите международни задължения, отхвърли откритите призиви за сдържаност и се подложи на още по-голяма международна изолация”, заяви Обама. По неговите думи, САЩ незабавно ще започнат консултации със своите съюзници в региона, включително Япония и Южна Корея, както и със страните-членки на Съвета за сигурност на ООН.
„Аз призовавам Северна Корея да спазва изискванията на Съвета за сигурност на ООН и да се въздържа от повторни провокативни действия”, заяви Обама. /БЛИЦ