Британският премиер Гордън Браун обеща "край на възнагражденията за фалит" при днешното представяне на детайлите около спасителния пакет от мерки за банковия сектор в страната, предаде ДПА.

На банките няма да бъдат давани бонуси, ако членовете на ръководствата им са получили пари от държавата. Браун заяви на пресконференция, че няма да има повече "стимули за безотговорност", и че бъдещите възнаграждения на банките, спасени с държавни средства, ще се определят според резултатите и създаването на дългосрочна стойност. Бонусната система, насърчаваща прекомерния риск, ще бъде "изкоренена".
Тези мерки ще помогнат на банките да се справят финансовата криза, заяви британският министър на финансите Алистър Дарлинг. "Стъпките, които предприехме, за доста значими", заяви пред Би Би Си Дарлинг. Той обаче подчерта, че правителството "не иска да управлява банките". Те трябва да "бъдат управлявани на търговска основа на разстояние от правителството. “Единствената цел е да укрепим и възстановим банките", допълни британският финансов министър.
Важно е обаче и останалите страни да последват примера на Великобритания да влее ликвидни средства в затруднените банки.

Според плана британското правителство ще инжектира 37 млрд. бр. лири в банките “Ейч Би О Ес” (HBOS) и “Лойдс Ти Ес Би” (Lloyds TSB) и ще придобие мажоритаен дял в “Роял банк ъв Скотланд” (Royal Bank of Scotland - RBS). Барклис (Barclays), която също бе предвидена в плана обяви, че напълно самостоятелно без помощта на правителството ще се рекапитализира с над 6,5 млрд. лири на няколко етапа.
Междувременно председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че планът за действие, приет вчера от 15-те страни от еврозоната, не предвижда да се правят подаръци на банкерите, а да не се допусне "всичко да се срине". "Банките, на които ще се окаже помощ, ще трябва да плащат", подчерта Юнкер. Спасителният план на ЕС съдържа гаранции за междубанковите кредити и се очаква да подпомогне банките. /БЛИЦ