Учени от Университета в Хонконг отследаха генно модифициран ориз, притежаващ антивирусни свойства, който е в състояние да предотврати заболяване от птичи грип сред домашните птици, съобщава днес китайският вестник “Саут Чайна Морнинг Пост”.
Учените успели да вкарат в генетичната структура на ориза материал, получен от растението ючжу, което притежава антивирусни свойства и се използва в традиционната китайска медицина. Полученият по този начин ориз, използван в храната, придава на организма устойчивост срещу вирусите, причиняващи херпес, грип A и H5N1. Учените обаче не се надяват да видят скоро откритието си в действие, защото новият ориз трябва да бъде тестван. До момента няма решение как могат да бъдат изолирани напълно тестовите пилета, за да се предотврати рискът от разпространение на вируса на птичия грип. “Подобен експеримент е невъзможно да бъде проведен в Хонконг. Свързахме се с няколко университета в континентален Китай. Те все още мислят над предложението. Не можем да допуснем риск от разпространение на вируса по време на изпитанията”, каза за изданието професор Лам от университета в Хонконг. /БЛИЦ