Британски учени започват проект за създаване на “синтетична” кръв от стволови клетки. Тя ще може да се произвежда в неограничени количества, без да са необходими донори.
Специалистите се надяват, че първото преливане на такава кръв ще може да бъде осъществено след три години, пише “Индипендънт”.
В скъпия проект участват националната система за здравеопазване, шотландската национална служба по кръвопреливане и Wellcome Trust – най-големият благотворителен фонд за подкрепа на медицински изследвания.
За получаването на синтетична кръв ще се използват стволови клетки от ембриони, които могат да дадат кръв от универсална група, подходяща за преливане на всеки човек. Едва 7 % от донорите имат такава кръв, но в лабораторни условия от стволови клетки такава кръв може да бъде получена без количествени ограничения, тъй като подобни клетки могат да се делят без ограничения.
Плюсовете на проекта са очевидни. Синтетичната кръв ще бъде лесно достъпна, тя ще помогне за спасяването на живота на много хора, например на война, където запасите от обикновена донорска кръв се изчерпват бързо. Освен това синтетичната кръв ще е безопасна при преливане, като чрез нея няма да е възможно заразяване с някакъв вирус.
От друга страна обаче получаването на кръв от човешки ембриони създава неразрешим етичен проблем – могат ли да се унищожават ембриони за получаване на синтетична кръв. Теоретично един ембрион може да осигури кръв за цялата страна.
Извън Великобритания учени също се занимават с разработването на синтетична кръв. Подобни проекти има в Швеция, Франция и Австралия. През миналата година сътрудници от американската компания Advanced Cell Technology обявиха, че са успели да получат милиарди функциониращи червени кръвни телца от стволови клетки, посочва Newsru. Американското изследване обаче беше блокирано поради проблеми с финансирането. По време на управлението на Джоржд Буш на държавата беше забранено да бъдат предоставяни средства за проекти, свързани със стволови клетки. Този месец обаче Барак Обама отмени забраната. /БЛИЦ