Танкове заеха позиции около президентския дворец в столицата на Мадагаскар, предаде агенция ЕФЕ, като се позова на местни медии.
Тази стъпка може да усложни и без това тежката ситуация в града, като не е изключено да избухнат сблъсъци между подразделенията, които подкрепят действащия президент Марк Раваломанана и частите, които са против него, посочва агенцията.
По-рано се появи информация, че началникът на военната полиция на Мадагасдар генерал Пили Жилбен е отказал да изпълнява заповедите на правителството и президента. Преди това подкрепата си от президента оттеглиха вътрешните войски. Някои армейски части обаче продължават да са на страната на Раваломанана.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази безпокойство във връзка с ескалацията на напрежението в Мадагаскар, предаде Интерфакс. Той заяви, че единственият път за изход от кризата е подновяване на диалога. Бан Ки Мун призова властите и опозицията да изпълнят обещанията си и да разрешат съществуващите разногласия в рамките на Националната конференция. “Като изрази безпокойство от разкола в армията, той приветства решението на армията да спазва конституционния ред в страната”, се казва в официално изявление на генералния секретар на ООН.
В момента в Мадагаскар се намира специалният пратеник на ООН Тиебиле Драме, който полага всички усилия за организиране на преговори и започване на процес на национално помирение. /БЛИЦ