Бившият вицепремиер на Ирак Тариз Азис, фактически вторият човек в страната по време на управлението на Саддам Хюсейн, беше осъден от Висшия иракски трибунал на 15 години лишаване от свобода.
Заедно с още седем високопоставени представители на предишния режим той беше обвинен в съучастие в убийството на 42 търговци през 1992 г. Те са били убити по решение на властите заради изкуствено завишаване на производствената цена на стоки от първа необходимост в условията на международна икономическа блокада.

Освен това братовчедът на Саддам Хюсейн – Али Хасан ал Маджид, известен като Химическия Али, получи присъда от 15 години затвор като допълнение към вече постановените му три смъртни присъди. Те са за убийството на шиити през 1999 г., за участието му в операцията “Ал Анфал” /Трофеи/ през 1988 г. в Иракски Кюрдистан - заради използването на химическо оръжие в тази наказателна операция по-късно той получава прякора си Химическия Али, и за потушаването на въстанието на шиитите през 1991 г., припомня ИТАР-ТАСС. /БЛИЦ