В медицината съществува понятието “нулев пациент” – този, от който тръгва епидемията, като самият той често е само преносител, без да има симптомите на заболяването. Най-известният пример е “Тифозната Мери” – готвачката, поради която през 1901-1906 г. се разпространява тифът в Ню Йорк.
Списание “Тайм” издири “нулевия пациент”, направил първата крачка от дългата поредица събития, предшествали днешния крах на световната икономика, посочва Newsru. Според анализатора Дъглас Макинтайър, който използва финансови модели за изчисленията си, “нулевият пациент” на днешната рецесия е купил къща в град Стоктън, щата Калифорния, през 2003 г. За тази цел той е взел ипотечен кредит от 250 000 долара без предварителни вноски. 39 месеца по-късно той изгубва работата си и през 2006 г. обявява фалит. В архива на компанията Countrywide, която му е дала кредита, сигурно се пазят негово име, адрес и номер на телефона.
Причината за масовите откази за изплащане на ипотеките е обусловена от ипотечната схема, разработена в началото на това десетилетие от финансисти от Уолстрийт и ориентирана към заемополучатели с неблагополучна кредитна история. Тези ипотечни кредити “за бедни” са наречени “субстандартни”, масовото даване на такива кредити започва през 2003 г. Понякога за получаването на подобен заем не са се изисквали нито предварителни вноски, нито данни за доходите. Първите три години от изплащането на кредита са били гратисни, а когато през 2006-2007 г. е трябвало да бъдат направени първите вноски съгласно схемата, този момент е съвпаднал с повишаване на безработицата в САЩ и започва “лавината” от фалити и взимане на къщите. /БЛИЦ