След като Китай обяви обнадеждаващи резултати с препарата „Фавипиравир“ в борбата срещу коронавируса, прожекторите се насочиха именно към него. Какво знаем за това лекарство до този момент?

„Фавипиравир” е разработен от японската корпорация „Fujifilm” като противогрипно средство. През февруари започнаха клинични тестове в китайските градове Ухан и Шендженза за ефективността му срещу коронавирусната инфекция (COVID-19), а на 17 март Пекин оповести положителните резултати.

Пекин обяви официално лекарството, което ликвидира бързо COVID-19 СНИМКИ

Преди това медикаментът е показал антивирусно противодействие срещу сезонния грип, западнонилската и жълтата треска, както и флавивируси, аренавируси, алфавируси.

Широкоспектърният му фармакологичен профил се простира и до ентеровирусите, както е и частично ефективен за бяс (остра заразна болест, която я има при бозайниците и човека), за което е бил употребяван експериментално на хора, които са заразени с този вирус.

Опасен СПИСЪК на лекарства, влошаващи състоянието при COVID-19

Известността му обаче е още от 2014 г., когато е изпробван за лечение на ебола. Предварителните резултати показали намаляване на смъртността на пациенти, които имат от ниски до умерени количества на еболавируса в кръвта.

Извънредно! Куба вече има тайно оръжие срещу коронавируса!

Той обаче не е бил ефективен срещу пациенти, които имат високи количества концентрация на този тип вирус, чиято смъртност е една от най-високите от повечето заболявания.  
Друг известен медикамент, който в момента се пробва върху заразени с коронавирусна инфекция, е "Ремдесивир",  който е бил разработен за ебола. Ако едно от двете лекарства успее да мине всички нужни клинични тестове и бъде пуснат на пазара, това би могло да спре пандемията, докато се чака изработването на надеждна ваксина.

Италиански лекари сензационно: Това лекарство може да убие COVID-19

Новият коронавирус отне живота на над 8000 души по целия свят, откакто се появи през декември, уточнява Дарик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!