Проваленият ракетен тест, който завърши със смъртта на петима учени миналата седмица в руската част на Бяло море, е включвал малък ядрен реактор. Това твърди сп. Тайм, цитирайки учен, работил в института

Взрив в руско поделение, има жертви и повишена радиация

"Институтът работи върху дребномащабни източници на енергия, които използват "радиоактивни материали, включително делящи се и радиоизотопни материали" за Министерството на отбраната и за граждански цели", коментира Вячеслав Соловьов, научен директор на института.

Масова паника за йод в Русия, подозират сценарий като с Чернобил

Мъжете, чието погребение бе в понеделник, са национални герои и "елитът на Руския федерален ядрен център", обяснява директорът на института Валентин Костюков във видеото, което също е публикувано на официален уебсайт в Саров, посветен на град с висока сигурност до ядрени изследвания на по-малко от 400 километра източно от Москва.

Съобщиха за смъртта на петима служители на "Росатом"

Взривът от 8 август е по време на тест на ракета, използваща "изотопни източници на енергия" на морска платформа в Архангелска област, близо до Арктическия кръг, съобщи руската държавна ядрена компания "Росатом".

"Росатом" съобщи плашещи подробности за взрива в Севернодвинск

Първоначално Министерството на отбраната съобщава, че двама са загинали при произшествието, което каза, че включва тестване на ракетен двигател с течно гориво. Министерството не спомена ядрения елемент.

Мистерия: Изтича ли радиация след експлозията в руска военна база до Архангелск! СНИМКИ

Взривът е довел до леко увеличение на радиацията в пристанищния град Северодвинск, според съобщение на местния уебсайт, което по-късно е било премахнато, подчертава „Тайм“.

Според руските военни радиоационният фон е в нормата, уточнява в. Монитор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!