Министерството на външните работи на Япония съобщи, че властите в Грузия официално са помолили Токио да промени името на страната на японски език от сегашното “Грудзиа” на английското “Джорджия”.
“Молбата беше изразена от министъра на външните работи на Грузия Григол Вашадзе по време на преговорите в Токио на 10 март”, съобщи сътрудник на пресслужбата на японското външно министерство. По данни на източници при разговора си с японския си колега Хирофуми Накасоне грузинският външен министър е отбелязал, че думата “Грузия” е заимствана от руския език и това не се харесва на Тбилиси. В същото време Вашадзе не е помолил в Япония да се използва думата “Сакартвело”, както грузинците наричат страната си.
Представител на посолството на Грузия в Токио потвърди, че е отправена молба към японските власти за използване на името “Джорджия”. По думите му японското външно министерство не вижда особени проблеми в такава промяна и в момента обсъжда въпроса. От самото японско министерство отговориха, че засега няма решение за промяна на името на Грузия. “Ние само обмисляме как да реагираме на молбата”, каза представителят на пресслужбата на външното министерство в Токио, използвайки при това думата “Грудзиа”, предаде ИТАР-ТАСС. /БЛИЦ