От британската християнска организация Ekklesia издадоха Англиканската църква, че е правила къси продажби на британски лири и призоваха архиепископите да внимават, когато атакуват банковите обирджии от Ситито, защото те самите са използвали агресивни стратегии, за да увеличат печалбата от своето инвестиционно портфолио на стойност 5 млрд. паунда. За това пише Sunday Mail, цитиран в Investor.
Наскоро различни висши духовници обвиниха финансистите, които печелят от падащите цени на акциите, като ги определиха като „банкови обирджии“ и призоваха за по-строг контрол на финансовите пазари, пише изданието.
Вчера обаче от британската организация Ekklesia са излезли с твърдение, че през 2006 г. църквата е стартирала програма за валутно хеджиране, според която е осъществявала къси продажби на британски лири, за да се защити от покачването на други валути. Също така от организацията са критикували църквата заради нейните дялове в различни нефтени и минни компании.
„Архиепископите трябва да бъдат изключително внимателни, когато атакуват банковите обирджии от Ситито за къси продажби и спекулации“, казва Джонатан Бартли, един от директорите на Ekklesia. „От милиардите паундове, които църквата инвестира в имоти и акции, има стотици милиони в нефтени и минни компании.“
По думите му църквата има значителни дялове в различни банки, като цели да генерира доходност от инвестициите си с 5% над инфлацията.
Снощи от църквата са отрекли късите продажби и са казали, че изявлението на организацията е „подвеждащо“, тъй като програмата за хеджиране е създадена със защитна, а не спекулативна цел. /БЛИЦ