Австралиецът Брентън Тарант, който е основният заподозрян за извършването на атентатите в новозеландския град Крайстчърч, вероятно е свързан с неонацистка организация, чийто членове са воювали в Донбас на страната на Украйна. На страницата си в Туитър той открито заявява, че изповядва крайнодесни възгледи.
 

В град Крайстчърч, където се разигра трагедията вчера, е основана и действа една от най-големите в района десни радикални организации – „Съпротива на дясното крило“. Нейните членове са известни с организиране на патрули от националисти в града, нападения над мюсюлмани и представители на коренните жители на Нова Зеландия.
 
Един от членовете на организацията – Итън Тилинг, през 2017 година е бил в Украйна, където се е биел на страната на Киев.

 

Самият Тилинг разказал пред австралийския Ей Би Си, че набира хора с боен опит, които да бъдат изпратени да се сражават в Сирия. Но според австралийските закони това е забранено и той можело да бъде съден. Тогава той решил да избере Украйна, където законно можел да постъпи в украинските въоръжени сили, където вече воювали неонацисти - по-точно полка „Азов“.
 


Потребители на социалните мрежи вече забелязаха, че емблемата от оборудването на „белия касапин“ от Крайстчърч е същата като знака на полка „Азов“ – окултния символ „черно слънце“.

Превод и редакция: БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ