Членове на цигарена мафия бяха заловени и осъдени след четиригодишно разследване от страна на митническата служба във Франкфурт на Майн.
Операцията под кодовото название "Ернте 04" беше проведена в Кобленц и Кьолн, където беше разследвана криминална групировка, произвеждала и пласирала на пазара фалшифицирани марки цигари в особено големи количества. Срещу 23-има души съдът в Кобленц произнесе присъди за общо 76,5 години затвор. Почти две години продължиха съдебните дела, при които беше доказано, че извършителите са причинили данъчни щети в размер на почти 70 милиона евро. Присъдите варират от седем месеца до 9 години и един месец в зависимост от тежестта на престъплението. Извършителите бяха обвинени в участие и създаване на престъпна група, укриване на данъци в особено големи размери, както и нарушаване на закона за марките.  Между 2004 г. и 2005 г. в тайни фабрични халета строго организираната цигарена мафия е произвела и разпространила повече от 400 милиона фалшиви цигари с марка "Марлборо". Един милион евро струват само машините, закупени от цигарената мафия за производството на фалшивите цигари. 530-те тона тютюн, необходим за производството, е бил транспортиран от 37 тира. За да бъдат въведени в заблуда за транспортните коридори, т.нар. официални доставки са били извършвани от фирми-фантоми. В двете производствени халета в Кьолн и Кобленц машините не спират да работят и през нощта. Във всяко производствено хале са били ангажирани между 8 и 10 работници. Готовата продукция е била разпределяна между търговци в Германия и Западна Европа, без да попада в редовната търговска мрежа. Както заявява Юрген Шмид, говорител на митническата служба за борба срещу контрабандата, цялата верига е била перфектно организирана.
При специализирана операция през март 2005 година, в която са включени 200 души от митническата служба и полицията, бандата е разкрита и заловена. В операцията взимат участие и специални части, както и хеликоптер. Претърсени са не само производствените халета, но и складове и жилища на заподозрените. При операцията са иззети над 100 милиона фалшиви цигари. В хода на разследването става ясно, че криминалната групировка е разполагала с производствени халета и в Австрия, Гърция, Чехия и Косово. Наказателно-процесуалните процедури срещу други 26 заподозрени са предадени на компетентните власти в България, Гърция и Словения. /ДВ