Огромните руски атомни подводници от клас „Антей” (по кодификация на НАТО - Oscar-II) са способни от разстояние няколко стотици километра да нанесат удар по гордостта на американската военноморска мощ – авионосците, пише The National Interest.
Тъй като авионосните групи се съпровождат от кораби, способни да водят борба с подводници, „Антеите” са принудени да избягват преки торпедни атаки от близко разстояние. Затова те са въоръжени с 24 крилати ракети 3М45 (П-700 „Гранит”, които позволяват изпод водата да поразяват цели на повърхността на разстояние 650 км. Тези ракети са дълги 10 м и тежат практически 8 тона, отбелязва авторът.
 

„Ако се пуснат едновременно няколко „Гранита”, те могат да бъдат обединени в мрежа, за да предават информация за целта и да се приближат към нея от разни направления. Освен това тези ракети могат да бъдат снабдени с ядрена бойна част с тротилов еквивалент до 500 килотона” – пише NI.
 
За резервно оръжие е предвидено са предвидени торпеда – четири торпедни апарата калибър 533 мм и два торпедни апарата калибър 650 мм.
 
Подводниците са дълги 154 м и имат пълна водоизместимост 28 хил тона. На въоръжение са от 1986 г., останали са в строя само 8 броя, които ще издържат да бъдат заменени от подводници от новите поколения.
 
Обобщавайки текста, авторът прави изводът, че дори и по-старите модели руски подводници остават сериозна заплаха за важните американски надводни кораби.
 
Превод и редакция: БЛИЦ