Министерство на вътрешните работи на Чехия планира конституционни промени за укрепване правото на използване на легално притежавани оръжия за гарантиране на сигурността и да се разреши на собствениците им да се защитават от терористи в случай на нападения, подобни на извършените с камиони в Ница и Берлин миналата година, предаде The Prague Daily Monitor, цитирана от "Фокус".
Министерството иска да прокара законовите изменения, които вече е внесло в парламента, преди парламентарните избори през октомври. Министерството отбелязва, че възможността на държавните органи за бързо и ефективно предотвратяване на жертви и други щети при такива нападения са ограничени. Поради това то иска да позволи на собствениците на законно притежавани оръжия да се намесват срещу терористи. 

Всяка възможна законова защита за намаляване шансовете на нападателите е желана, с оглед защита основните права и свободи. 
До декември 2016 г. в Чехия, с население 10,5 млн. души, е имало 300 115 притежатели на разрешителни за огнестрелни оръжия, като почти 241 000 от тях имат разрешително клас Е – даващо право на защита на човешки живот, здраве и имущество. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!