Лондон е предупредил украинските въоръжени сили, че е недопустимо танковете Challenger 2 да попаднат от бойното поле в руски ръце, пише The Sun.

По този начин Русия би получила достъп до свръхсекретна броня и технологии. Ето защо вече е известно, че Challenger 2 няма да бъдат използвани в рискови битки.

Британската армия разработва планове за евакуация, възстановяване и ремонт на британските танкове, в случай че бъдат повредени в Украйна. Целта е да се предотврати попадането на свръхсекретни брони и технологии в руски ръце.

Страховитите британски танкове Challenger 2 са защитени от най-добрата в света броня Chobham, изработена от секретна сплав от керамика, стомана и елементи, поглъщащи кинетичната енергия (Chobham е неофициалното наименование на композитната броня в европейските страни и САЩ.

Оригиналната технология, дала името на този тип броня, е разработена през 60-те години на миналия век в Изследователския център за производство на танкове в Чобъм, графство Съри. Оттогава това наименование се е превърнало в общ термин за многослойна танкова броня, съдържаща керамични елементи.

Други неофициални наименования на бронята "Чобъм", използвана главно във Великобритания и САЩ, са "Берлингтън" и "Дорчестър". Въпреки че съставът на бронята "Чобъм" остава засекретен, известно е, че тя се състои от керамични елементи пластини, затворени в метална обвивка и свързани с основната плоча чрез няколко еластични слоя в схема стомана-керамика-стомана.

Благодарение на високата твърдост на използваната керамика бронята има висока устойчивост на действието както на кумулативни боеприпаси, така и на снаряди с кинетично действие.

Великобритания бе първата в света, която обеща да достави на Украйна 14 танка Challenger 2. Източници от Министерството на отбраната обаче твърдят, че би било ужасно, ако дори един от тях бъде заловен от руските войски.

В случай на такова пленяване руските военни експерти и учени ще могат свободно да изучават въпросната британска броня и да разработват начини за борба и унищожаване на танкове Challenger 2.

Източникът на британското издание обяснява: "Британската броня е най-добрата в света днес. В цялата история на танковете Challenger 2 само един от тях е бил унищожен по време на бойни действия, и то в резултат на така наречения "приятелски огън" в Ирак.

- Руснаците отчаяно ще се опитат да пленят Challenger 2, отчасти в интерес на своята пропаганда, но и за да получат достъп до неговите тайни."

Източници от британските въоръжени сили твърдят, че най-новата броня от серията Chobham, с кодово име Dorchester, никога не е била пробивана от вражески огън.

Високопоставени британски военни служители работят с командирите на ВСУ, за да гарантират, че британските танкове ще могат да бъдат евакуирани на безопасно място, ако някой от тях излезе от строя.

Източник от британското министерство на отбраната е заявил пред Sun: "Ако танк е ударен или изведен от строя, първата възможност винаги е опитът да бъде поправен на място. Той се буксира от друг танк до безопасно убежище или се използва специална ремонтно-евакуационна бронирана машина, която прилича на танк с голям кран.

"Най-лошият вариант би бил, ако танкът бъде унищожен едновременно с разрушаването на украинските отбранителни линии и силите на ВСУ отстъпват.

"Първият вариант за тези случаи е да се обучи персонала и да се работи с планиращите бойните действия по такъв начин, че да се опитаме да гарантираме, че танковете Challenger 2 няма да се използват в такива бойни операции, при които поражението на украинската отбрана изглежда вероятно.

Вторият вариант е да се гарантира, че на тактическо ниво украинците са в състояние да ремонтират танка, вклчително и под силен вражески огън. Те със сигурност имат смелостта да го направят."

Крайните варианти, които британските военни обмислят, включват наемане на частни военни изпълнители, които да ремонтират и евакуират излезлите от строя танкове.

Днес "на хартия" Великобритания разполага с 227 танка Challenger 2, но само около 60 от тях са боеспособни.

Около 30 машини се намират в Естония, откъдето 14 са изпратени в Украйна.

Challenger 2 държи рекорда за най-дълъг потвърден обсег на унищожаване на вражески танк - 4 км в Ирак, като е използвано ултрапрецизното 120-милиметрово основно оръдие.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс е обещал да преразгледа плановете за намаляване на танковия парк на страната в резултат на военния конфликт в Украйна.

В рамките на последния кръг от съкращения на Министерството на отбраната броят на танковете в сухопътните войски трябваше да бъде намален до 149 модернизирани Challenger 3.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук