Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън може да бъде изправен пред затвор, ако не зачете закона, който го задължава да отложи Брекзит. Това подчертават от редакцията на седмичното издание The Week.

Извънредни новини за Брекзит

Бившият ръководител на Прокуратурата лорд Макдоналд предупреждава, че премиерът рискува да бъде уличен в неуважение към съда, ако пренебрегне положенията в законопроекта, насочен към предотвратяване на излизането на страната от структурите на Европейския съюз без споразумение.

The Telegraph с още кошмарни новини за Борис Джонсън и Брекзит

Предложението бе утвърдено в парламента в началото на седмицата, припомнят от редакцията, цитирани от "Фокус".

Макдоналд подчерта, „че ако бъдете признати за виновни в опровергаването на съдебно разпореждане, тогава ще ви осъдят на затвор“.

В писмо до членовете на Консервативната партия тази седмица Джонсън написа:

„Току-що приеха закон, който ще ме принуди да моля Брюксел за удължаване на срока за Брекзит. Това е нещо, което никога няма да направя".

Извънредно лоши новини за Борис Джонсън

Но бившият генерален прокурор Доминик Грийв подчерта:

„Премиерът е подчинен на законите в страната, както всеки друг човек. Ако той се опита да го игнорира, правителството ще бъде изправено пред съда и ще му бъде наредено да изпрати писмото [до ЕС]. Ако не го направи, ще бъде изпратен в затвора за неуважение".

Хаос и паника на Острова, започва операция „Жълт чук“ за твърд Брекзит

От Даунинг Стрийт твърдят, че премиерът няма да подаде оставка, нито ще се съобрази със заповедта за забавяне на Брекзит, но не обясниха как може да се примири това очевидно противоречие.

Джонсън също може да се сблъска с по-нататъшни правни спорове, след като висш съд в Шотландия тази седмица реши, че съветите му към кралицата да пророгира парламента са незаконни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!