Британският вестник Times съобщи, че турското държавно ръководство изтегля от длъжности в НАТО свои прозападни военни и дипломати и на тяхно място назначава привърженици на Русия, Иран и Китай.
Според изданието, тази версия намира потвърждение в електронни писма, попаднали в редакцията на вестника. Турски военни, неотдавна уволнени от ключови позиции в НАТО, написали писмо до Върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Къртис Скапароти. В него те отбелязали ултранационалистическите и антизападни настроения сред турските военни.
 

„Тревожно е да се отбележи, че някои от новите турски представители в НАТО се придържат към радикални възгледи. Някои от тях поставят под въпрос ценностите на НАТО и дори ненавиждат западните организации, поддържайки Русия, Китай и Иран” – написал в електронното писмо бившият турски офицер от НАТО до Скапароти.
 
Известно е, че поне двама високопоставени турски офицери от посолството в Лондон за отзовани в Турция след опита за държавен преврат в Турция през юли тази година.
 
Превод и редакция: БЛИЦ