По-топлото време и промените в атмосферното налягане може да причинят главоболие и мигрена в по-голяма степен от замърсяването, съобщиха изследователи.
Американски научен екип показа, че всяко покачване на температурите с 5 градуса по Целзий изглежда увеличава риска от силно главоболие с около 8% в сравнение с дните, когато времето е по-студено. Температурата на въздуха, влажността и атмосферното налягане често са посочвани като причини за главоболието, но сега има малко по-конкретно доказателство в подкрепа на това твърдение, посочват Кенет Мукамал и колегите му от болницата “Beth Israel Deaconess” в американския град Бостън.
Екипът проучил 7 000 души с главоболие или мигрена в спешното отделение на болницата между май 2000 г. и декември 2007 г. Използвали апаратура за атмосферните условия и замърсяването, за да анализират температурата на въздуха, атмосферното налягане, влажността, прахта, саждите и серния двуокис три дни преди посещението в болницата и три дни след това.
“С други думи, замисълът на нашето изследване ни позволява директно да сравним времето и замърсяването на въздуха точно преди посещението в спешното отделение със същите фактори по-рано и по-късно през месеца”, заяви Мукамал.
Изследването показва, че всички наблюдавани фактори на околната среда и особено по-високата температура на въздуха 24 часа преди посещението в болницата се свързват по-силно със симптомите на главоболие. По-ниското атмосферно налягане изглежда също е сред причините, въпреки че връзката не е толкова ярка.
Няма доказателства, че замърсяването на въздуха играе някаква роля за пристъпите на главоболие, но са нужни по-мащабни изследвания, за да бъде изключено като причина, добавят изследователите.
Откритията, публикувани в списание “Neurology”, навеждат на мисълта, че седмичните прогнози биха могли да помогнат на хората да вземат превантивни мерки преди главоболието да се прояви. “Искахме да разберем дали можем да потвърдим този “медицински фолклор. Тези открития ни помагат да посочим, че околната среда се отразява на здравето ни и в случая с главоболието може би засяга мнозина през конкретен ден”, твърди Мукамал в официално изявление. Причината остава неясна, но учените са наясно, че по-високите температури водят до по-ниско кръвно налягане, а съществуват сериозни доказателства, че мигрената е свързана с промяната в притока на кръв в мозъка, добави той. /Ройтерс