Широкореченское гробище, разположено в югозападните покрайнини на Екатеринбург в Русия, е последното място за почивка на много известни руснаци, включително народни артисти, учени и герои от Втората световна война.

Техните гробове са украсени с необичайни погребални скулптури, включително релефи, надгробни плочи с имплементирани скъпоценни камъни и лазерни гравюри.

В една част от гробището, сред боровете, ще откриете някои от най-сложните надгробни плочи. Това са огромни гранитни камъни с големи реалистични рисунки, изобразяващи закалени мъже в скъпи костюми и кожени якета, със златни ланци и татуировки, държащи цигара или ключове на Mercedes в ръцете си.

Често самите коли са гравирани на заден план, понякога придружени от жени. Тези екстравагантни гробници принадлежат на гангстери, загинали от насилствена смърт по време на гангстерските войни през бурните 90 години на миналия век.

Разпадането на Съветския съюз през 1990 г. и бързият преход в свободната пазарна икономика на целия съветски блок, и Русия по-специално, доведе до анархия, в резултат на рязкото покачване на организираната престъпност. Борбата за власт между различните фракции в Кремъл повиши броя на убийствата, кризите със заложници и други тежки престъпления, посочва Amusing Planet.

Град Екатеринбург се превръща в център на гангстерските войни, благодарение на групировка, наричаща се Уралмаш – заради квартала около фабриката за тежки машини със същото име.

Основана в края на 1980 г., групата контролира няколко предприятия в града по време на прехода, включително вече споменатата фабрика. Печалбите, получени от рекет, се реинвестират в законен бизнес, който разширява влиянието на групировката.


През 1990-те години Уралмаш води вътрешни войни, воюва и с конкурентни банди. В резултат на това има много жертви, като много членове на бандата се оказват в гробове, най-вече разположени в Широкореченское гробище.

Техните надгробни плочи са украсени по най-екстравагантна мода, например със снимки на покойника, облечен в класическата за 1990-те гангстерска мода. Някои от надгробните камъни показват не само имената, но и прякорите и специфичните умения на починалия. Например, "експерт в хвърляне на ножове" и "притежател на смъртоносни бойни умения."

До края на десетилетието много оцелели лидери на мафията легитимират бизнеса си и дори формират политически партии. Тези бивши членове на бандата в момента притежават търговски центрове, хотели и други легални заведения в Екатеринбург.

Въпреки това някои от тях все още участват в престъпна дейност и рекет. Според една оценка, 30 на сто от руската икономика все още е в ръцете на бандитите.