Известният търговец на оръжие Монзер ал Касар беше осъден от федералния съд в Манхатън на 30 години затвор, съобщиха от офиса на прокурора по делото.
“Лидерът на международна престъпна организация, занимавала се с търговия на оръжие, Ал Касар е осъден на 30 години затвор за опит за заговор да продаде оръжие за милиони долара за убиването на американци в Колумбия”, се казва в прессъобщението, получено в РИА “Новости”.
Неговият помощник Луис Фелипе Годой е осъден на 25 години затвор.
От февруари 2006 г. до юни 2007 г. тези “продавачи на смърт” са сключили сделки за продажба на 12 000 единици оръжие, включително ракети “земя-въздух” на колумбийски терористични организации. Съдът констатира, че Ал Касар и Годой са разбирали, че доставят оръжие на организацията “Революционни въоръжени сили на Колумбия”, която е планирала да сваля американски военни хеликоптери. По данни на американските правоохранителни органи Ал Касар се е занимавал с незаконна търговия на оръжие още от 70-те години на миналия век и през това време е станал един от най-влиятелните играчи на този пазар. Сред неговите клиенти са организации като Националния фронт за освобождение на Палестина, а също така терористични групировки от Никарагуа, Бразилия, Кипър, Босна, Хърватия, Сомалия. На последните три той е продавал оръжие в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН. Следите на неговите сделки стигат до Иран и Ирак.
Навремето Ал Касар беше обвинен в причастност към превземането от палестински бунтовници на италианския круизен лайнер Achille Lauro през 1985 г,, при което беше убит 69-годишният американец Леон Клингхофер. Негови роднини присъстваха на процеса в Ню Йорк. Ал Касар беше обвинен, че е доставил оръжието за отвличането на плавателния съд. През 1995 г. обаче Ал Касар беше оправдан поради липса на доказателства.
В последно време 63-годишният Ал Касар живееше в Испания, където заради разкошния му начин на живот го наричаха “принца на Марбеля”. Той беше арестуван през юни 2007 г. от испанската полиция по молба на американската страна и година по-късно беше екстрадиран в САЩ. /БЛИЦ