Новите ултрамобилни платформи ще комбинират основен и графичен процесор, като запазят ниска консумацията на енергия
През 2009 година потребителите на нетбук компютри ще могат да се наслаждават на триизмерни игри и видео с висока резолюция, съобщава TechNews.bg. Предпоставките за това са няколко. В момента интегрираната графика на Intel е едно от слабите места в ултрамобилните платформи. Наскоро обаче Nvidia обяви, че ще подсили платформата Atom, върху която са изградени повечето нетбуци, с графичен процесор 9400M.

Комбинирайки Atom с 9400M, Nvidia ще осигури на потребителите мобилна x86 платформа, която поддържа видео 1080p, “dual-link” DVI изход, графика DirectX 10, технология CUDA истандарта OpenCL. Комплексното решение, известно като Ion, ще консумира около 18 вата. За сравнение, платформата Atom консумира 12 вата.

Освен това Ion ще се състои от по-малко чипове. Докато при Atom те са три – самият процесор Atom, 945GSE и I/O хъб, то при Ion ще бъдат два - Atom и 9400M. Референтната дънна платка на Nvidia, проектирана на базата на Ion, поддържа Vista, 1080p плейбек и 3D игри. Очаква се тази платформа да бъде основа за ново поколение малки, енергийноефективни РС с възможности за домашно кино (HTPC). Ion ще се появи на пазара през първата половина на 2009 година.

AMD, конкурентът на Intel в процесорите, също обяви ултрамобилна платформа. Yukon комбинира мобилен графичен процесор Radeon GPU и предстоящ да излезе централен процесор на AMD (CPU). Платформата ще поддържа HD видео и се очаква на пазара през 2009 година. Yukon обаче ще консумира повече от Atom-базираните решения. Към момента AMD все още няма еквивалент на процесорите Atom и Nano.

Наскоро тайванският производител VIA обяви ултрамобилната платформа Trinity, която комбинира процесор Nano, северен мост VX800 с интегриран графичен процесор (IGP) и отделен GPU от компанията S3. Подобно на Ion и Yukon, платформата Trinity ще поддържа Vista, DirectX 10 и HD видео, като решенията на нейна основа ще бъдат с много малък форм фактор.

Очаква се консумацията на Trinity да бъде в диапазона от 12 до 18 вата, т.е. конкурентна на Atom-базираните решения от Intel и Nvidia. Това ще направи платформата на VIA много привлекателна алтернатива за производителите на нетбуци. /БЛИЦ