Трима българи са били арестувани при съвместна акция на френската полиция и криминалисти от Полша по обвинение в убийство на български гражданин в Полша и намушкване на жена му, също българка с нож. Нападението срещу двойката стана на 14 срещу 15 май т. г. в гр. Костшин над Одра в Западна Полша.

Нападателите били задържани на 23 май, а вчера били екстрадирани от Франция в Полша, а Окръжната прокуратура в Гожув Велкополски е повдигнала и на тримата обвинения, пише "Монитор".

Кървавата драма се е разиграла на ул. "Йоан Павел Втори" в Костшин, след като пред блока на пострадалото семейство се появила кола с български номера. От нея излезли мъже, които атакували мъжа и жената с нож. 32-годишният мъж починал на място, а 27-годишната жена била откарана в тежко състояние в болницата. Нападателите се качили обратно в автомобила и изчезнали, но целият инцидент бил записан от камери за видеонаблюдение в района.Криминалистите в Костшин разполагали с номера на колата и бързо установили самоличността на мъжете с ножовете. Според една от информациите автомобилът с българските табели се насочил към територията на Германия. Още в началото разследващите установили, че зад инцидента не се крият националистически или битови мотиви, а става въпрос за тежък криминален случай с разчистване на сметки между лица от криминалния контингент.Броени часове след разкриването на авторството на нападението, полската полиция се обърнала към партньорските служби в Европа за съдействие в издирването на нападателите. Издадена била Европейска заповед за арест. На 17 май полицейските експерти от Бюрото за международно сътрудничество към Главната комендатура на полицията в Полша започнали международно издирване на тримата българи. На 23 май 2019 година на територията на Франция местната гранична служба задържала и тримата при опит да влязат във Великобритания.Веднага след задържането била задействана процедурата за тяхното прехвърляне в Полша. Полицаи от конвойния отдел на полицията организирали самолетен конвой за заподозрените българи, а самото им прехвърляне станало при засилени мерки за сигурност с участието на въоръжени и маскирани служители на Централния антитерористичен отдел на полицията "Боа".В Гожув Велкополски тройката арестанти била откарана в Окръжната прокуратура за процесуални действия, които завършили с повдигането на обвинения за убийството на 32-годишния им сънародник и опит за убийството на 27-годишната му съпруга. При разпита и последвалото съдебно заседание за определяне на мярка за неотклонение и тримата българи отказали да дават обяснения и не се признали за виновни. Българите са задържани в ареста с временна мярка за неотклонение, съобщи вчера пресслужбата на Лубуската полиция в Полша.
 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ