От 04:00 часа българско време започна последният дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Катастрофално представяне на някой от тях може да потопи шансовете му за Белия дом само 12 дни преди датата на изборите.

Организаторите на предизборния телевизионен дебат в университета Белмонт в град Нешвил премахнаха прозрачната пластмасова преграда, която трябваше да стои между кандидатите за президент на САЩ - сегашният държавен глава републиканец Доналд Тръмп и демократа Джоузеф Байдън. Това съобщи на телевизия Си Ен Ен съпредседателят на комисията по президентските дебати Франк Фарънкопф.

Той каза, че двете страни са се съгласили на това, след като Тръмп си е направил тест и той е бил отрицателен.


 

Плексигласова преграда имаше на 7 октомври по време на дебата между кандидатите за вицепрезидент - републиканеца Майк Пенс и демократката Камала Харис, в Кингсбъри хол в Солтлейк сити.

По-рано телевизия "Фокс нюз" информира, че президентът на университета Белмонт Боб Фишър е казал, че са предприети усилени мерки за гарантиране на здравната безопасност на територията на висшето училище и по време на дебата там ще е най-безопасното място в цял Нешвил.

Комисията на президентските дебати прие "допълнителна структура" на организацията на дебата, за да предотврати повтаряне на множеството прекъсвания от първия сблъсък между двамата.

Решено бе дебатът да бъде строго структуриран - шест отделни сегмента, дълги по 15 минути.

 

Темите на сегментите са: борбата с COVID-19; американските семейства; расите в Америка; климатичните изменения; националната сигурност; лидерството. Не се знае в какъв ред ще бъдат поставени от модератора.

В точно 04:04 часа модераторът (Кристен Уелкър - Ен Би Си) обяви началото на дебата и представи двамата кандидати.

Встъпителните речи и на двамата са без прекъсвания.

Първата тема - пандемията. Тръмп очакваше 2 милиона души да загинат. Има нарастване в Европа. 85 процента е намалена смъртността в САЩ. 

Имаме ваксина, която ще бъде обявена до няколко седмици, съобщи той. После той уточни, че това не е сигурно, но че Джонсън и Джонсън, Модерна и Пфайзър са близо.

Мога да ви кажа от личен опит - аз бях в болница, бях болен. Но много бързо се подобрих. Сега ми казват, че съм имунизиран - може би за 4 месеца, може би за цял живот.

Президентът каза, че е бил поздравен от лидери на много страни за начина, по който Америка се е справила.

 

Байдън опонира: 220 хиляди американци са мъртви. Всеки, който е отговорен за толкова много мсърни случаи, не бива да бъде президент на Америка. Има 1000 смъртни случаи на ден и 1000 случаи на нови заразени. Очаква се още 200 000 души да умрат до края на годината.

Демократът обвини Тръмп, че все още няма план и посочи, че той ще инвестира в повече тестове и ще задължи носенето на маските.

Трябва да бъдем напълно сигурни, че работи. Това е същият човек, който ви каза, че това ще свърши до Великден, до лятото. Предстои мрачна зима и той няма план, заяде се Байдън.

Ние отваряме страната ни, в началото не знаехме нищо за заболяването. Когато затворихме пътя за Китай, месеци наред той ме наричаше ксенофоб, а сега е на моето мнение, отговори Тръмп.

Тръмп посочи, че ако свинският грип е бил смъртоносен колкото коронавируса, 700 000 американци са щели да загинат. По това време Байдън е вицепрезидент.

Той е ксенофоб, но не заради това, че затвори пътя с Китай. Какво каза президентът през януари - президентът на Китай бил прозрачен, трябвало да му благодарим. Той не направи нищо. Сега отива в болници и казва - скоро всичко ще свърши, заяви Байдън.

Ние не се заключваме в мазета като теб, Джо. И на мен ми се иска да се затворя в хубава стая в Белия дом за половин година, опонира Тръмп.

Байдън критикува президента, че не желае да поеме отговорност за COVID-19. Държавният глава заяви, че Китай носи вина за пандемията.Дори днес той твърди, че сме под контрол - още 200 000 души ще загинат. Когато затворих, той ми каза да не затварям. "Това е отвратително нещо", това е ксенофобско, говореше тогава той.

Демократът отрече и заяви, че е говорил за ксенофобията в друг контекст. Вместо да се крие по голф игрищата си трябваше да говори за мерки, с които да подпомогне хората, заяви Байдън. 

Само за затваряния говори. Демократически губернатори - те затварят толкова твърдо и умират, те умират. Не, няма да затваряме и ще отворим училищата. Имам млад син той също бе болен от COVID-19. Докато се обърна към лекаря за втория път, той вече беше добре. Младите хора се справят с вируса. Не можем да държим страната затворена. Има депресия и алкхолизиране в рекордни размери. Лечението не бива да бъде по-зле от заболяването, отбеляза Тръмп.
 Трябва да отворим, но да разполагаме с подходящи условия. Да имаме възможност за социално дистанциране, за плексиглас при бизнесите, за масово тестване, заяви Байдън.

Байдън след това се подигра на президента: "Всички учители - няма много от вас да умрат".

Тръмп обяви, че плексигласът не е евтин и не всеки бизнес може да си ги позволи. Държавният глава подчерта, че не е в лоши отношения с Фаучи, "който мисля, че е демократ". Президентът посочи, че главният епидемиолог е споделил по-рано, че не е необходимо да се носят маски.

Байдън осъди Тръмп заради това, че през януари още е знаел, че става въпрос за сериозна пандемия и че нищо не е направил по въпроса.

Двамата се скараха за това кой взима пари от Уолстрийт.

Модераторката бързо ги прекъсна и обяви втората тема - националната сигурност.

Джо Байдън обеща , че ако бъде избран за държавен глава на САЩ, Русия, Китай и Иран ще си платят за намесата си в американските президентски избори.

Байдън каза, че „те се намесват в американския суверенитет“. Демократът обеща,че ще накара Китай да играе по международните правила и каза, че ще разчита повече на традиционните партньори за заздравяването на подкрепата за международни правила и обвини Тръмп, че дразни партньорите от НАТО.

Тръмп заяви в отговор на обвинения на съперника си, че никога не е получавал никакви пари от Русия. Президентът изтъкна, че никой не е бил по-твърд към Русия от него, тъй като е налагал санкции и е настоявал за по-големи разходи за отбрана в НАТО.

За разлика от първия дебат, този път двамата се държаха по-учтиво и не се прекъсваха. Президентът Тръмп изглеждаше много по-спокоен.