Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че наскоро е получил писмо от лидера на КНДР Ким Чен-ун. "КНДР наскоро изпробва ракети с малък обсег. Тя провежда изпитания отдавна", каза Тръмп на брифинг в Белия дом в събота.


"Получих съобщение от Ким Чен Ун, добро писмо. Мисля, че се разбираме.", посочи американският президент, цитиран от АП.

"Ако не бях станал президент, САЩ щяха да водят война с КНДР. Това е за онези, които не разбират света и как е уреден животът", каза Тръмп. " Но имам добри отношения с Ким Чен-ун."

През юни 2018 г. в Сингапур в Сингапур се проведе първата среща на високо равнище САЩ-КНДР, след която беше приет съвместен документ. Тогава Пхенян се ангажира с денуклеаризацията на Корейския полуостров в замяна на гаранциите за сигурност от Вашингтон.

Втората среща на високо равнище на САЩ и КНДР се проведе в Ханой на 27-28 февруари 2019 г. По време на него Тръмп и Ким Чен-ун след няколко срещи, включително лице в лице, не можаха да постигнат споразумение и не подписаха съвместен документ.

На 30 юни 2019 г. се проведе третата среща на Тръмп и Ким Чен-ун в демилитаризираната зона на границата на КНДР и Южна Корея.

На 5 октомври миналата година представители на САЩ и Северна Корея се срещнаха в Швеция, но консултациите на работното ниво приключиха без резултат.

След това ръководителят на делегацията в Северна Корея Ким Мюн-Гил обяви провала на преговорите и посъветва американската страна да разгледа по-добре собствената си позиция. Държавният департамент не се съгласи с тази оценка и нарече срещата конструктивна.